Sa "drim-timom" dve godine posle 1Foto: Fonet/AP

Poraz od Australije ubacio je košarkaše Srbije u „bubanj kalkulacija“ iz kojeg su mogli da ispadnu pravo na „penal“ apsolutnim favoritima na turniru u eventualnom polufinalu.

„Kenguri“ su prethodno istu sudbinu predodredili Francuzima, tako da su u direktnom okršaju odlučivali o manjem zlu – četvrtom mestu u grupi i „lakšem“ putu do eventualnog meča za zlato. Da li su porazom od „trikolora“ uradili pravu stvar košarkaši Srbije moći će da se uvere već u noći između petka i subote protiv SAD (00.00, RTS). Od Amerikanaca opravdano i logično svi beže pred eliminacionu fazu, s obzirom da od 2006. nisu izgubili zvanični meč.

Mada niko u taboru Srbije to neće priznati, utisak je da su protiv Francuske odigrali sa nogom na kočnici, što se može reći i za pulene Vensana Kolea. Odluka selektora Đorđevića da u startnu petorku uvrsti Jovića, Nedovića i Jokića dovoljno je diskutabilna kao i ilustrativna u nameri da prvi čovek struke isproba i neke nove varijante pred odlučujuće mečeve. Večerašnji duel sa Amerikancima biće poslednji u kome bi poraz bio podnošljiva opcija; svaki naredni imaće prefiks presudni počevši od Kine u ponedeljak (3.30) u direktnom okršaju za četvrto mesto u grupi.

– Žao mi je kako smo počeli utakmicu, jer je to neprihvatljivo. Bio sam kritičan i hoću da budem kritičan. Koncentracija je stvar koja polazi individualno. Individualna odgovornost nam je jako potrebna. Završili smo sa putovanjem, sa slikanjem i ostalim. Došlo je vreme da se uključi svaki mogući čip u glavi i da se bude spreman za svaki minut proveden na terenu – ogorčen je bio Đorđević pristupom pojedinaca u duelu sa Francuskom.

U finalu Svetskog prvenstva 2014. Amerikanci su nas ubedljivo porazili; uprkos tome što su tim osetno promenili zadržali su kvalitativnu razliku u odnosu na Teodosića i saigrače. Teško je proceniti koliki otpor Srbija može pružiti Durantu, Irvingu, Entoniju i „ekipi“ pogotovo jer je na poziciji četiri neuporedivo slabija neigranjem Nemanje Bjelice.

Prevelike oscilacije protiv Australije i Francuske dovodile su do šumova koji su parali vezu između selektora i igrača. Osim Miroslava Raduljice, nijedan igrač nije pružio partije na visokom nivou u kontinuitetu. Nikako nismo uspevali da ubrzamo igru i jednostavnijim rešenjima dolazimo do realizacije. Podatak da je nam je Australija ubacila 95 poena, a Francuska 40 u prvom poluvremenu pokazuje da imamo puno problema u odbrani, pre svega na liniji dodavanja, gde su Teodosić i Nedović najslabije tačke. Amerikanci su skup sjajnih individualaca; svaki od 12 igrača lider je u svom timu u NBA ligi i ukoliko energetski isprate svoj atleticizam i fizičku superiornost u defanzivi Srbija će imati mnogo problema.

– LJut sam na neke mlade igrače, zato što nije prvi put da gube koncentraciju, a to je apsolutno neprihvatljivo na ovom nivou. Prvo, ovo su Olimpijske igre. Drugo, nema vremena za slobodan hod, da dva-tri minuta pravimo grešku za greškom… Oni znaju da verujem u njih, da volim naše igrače. Mislim da oni sami treba da stave prst na čelo i da shvate na koje su takmičenje došli. Ovo su najbolje ekipe na svetu, ali u četiri godine. Sva ova takmičenja koja smo prethodno radili, Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo, tu uvek nema nekih najboljih, a sada su svi najbolji koji nisu povređeni u svojim ekipama – pokušao je selektor da probudi svoje izabranike.

Nedović: Amerikanci su prejaki
– Pobeda nad Kinom nas vodi dalje. Igrali smo sa mnogo emocija, bez kalkulacija, borili smo se, ali je Parker pogodio težak šut. Ko zna zašto je to dobro. Moramo da ostanemo pozitivni. Protiv SAD i Kine ćemo igrati maksimalno. Amerikanci su prejaki, ali mi tu nemamo šta da izgubimo – realan je Nedović, koji je godinu dana sarađivao u Golden Stejtu sa Drejmondom Grinom, Klejom Tompsonom i Harisonom Barnsom iz selekcije SAD.

 

Australija preznojila Amerikance
Sjajan meč odigrali su Australijanci protiv Amerike u 3. kolu pokazavši time da opravdano konkurišu za osvajanje jedne od medalja. „Kenguri“ su vodili na poluvremenu (54:49), poslednji put u 32. minutu (72:70) da bi tek u poslednja dva minuta definitivno popustili za konačnih 98:88. Entoni i Irving postigli su sve poene za SAD u četvrtoj deonici; Karmelo je ubacio devet trojki (31p), Irving je dodao 19, a Durant 14. Na drugoj strani blistao je Bogut (15p, 3blk), a sjajni su bili Mils (30p), Delavedova (11p, 11 as) i Andersen (13p).

Raspored i tabela
4. kolo 12. avgust
Kina – Australija 19.15
Srbija – SAD 00.00
Venecuela – Francuska 3.30
5. kolo 14. avgust
SAD – Francuska 19.15
Venecuela – Australija 00.00
Srbija – Kina 3.30

 

1. SAD 6
2. Australija 5
3. Francuska 5
4. Srbija 4
5. Venecuela 4
6. Kina 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari