Sa Grkom mora maksimalno 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Ako je Pablo Karenjo Busta bio tvrd orah, jer mu je prvi od početka Otvorenog prvenstva Francuske okrnjio maksimalan set-količnik, primoravši ga na borbu u četiri runde s puno trošenja za većinu poena, onda bi Novaku Đokoviću današnje polufinale sa Stefanosom Cicipasom trebalo da bude još veći izazov i iskušenje.

S obzirom da će sa druge strane mreže biti neko ko može da se pohvali s dve pobede u pet duela sa najbolje rangiranim teniserom sveta, a kao šestoplasirani na ATP listi žarko želi da uđe u svoje prvo grend slem finale i tamo proba da posle pet manjih trofeja uzme najvredniju titulu u profesionalnoj karijeri, započetoj u vreme kada je Srbin već uveliko harao „belim sportom“.

– Jedan je od najboljih tenisera sveta i zasluženo je tu gde jeste. Igra najbolje u životu u poslednjih godinu dana, osvojio je ATP finale, dosta je konstantan sa rezultatima na svim podlogama. Veliki je momak, ima odličan servis, koji mu je uz forhend najveće oružje, bekhend udara sa mnogo spina, izlazi na mrežu, može da igra agresivno, dobro se brani jer se dobro kreće… Cicipas je kompletan igrač – baš je Đoković ishvalio 22-godišnjeg Grka, koji ga je „tukao“ u osmini finala mastersa u Kanadi 2018. godine- 6:3, 6:7 (5:7), 6:3 i četvrtfinalu mastersa u Šangaju prošle sezone (3:6, 7:5, 6:3).

Skoro dva metra visoki Atinjanin, dakle, zahteva maksimalan tretman i trud osvajača 17 turnira kategorije 2.000 (bodova), a da bi 33-godišnji Beograđanin izborio svoje peto finale Rolan Garosa potrebno je i da nema velikih problema sa bolovima u vratu i laktu kao u meču sa Karenjo Bustom.

– Imao sam peh na zagrevanju (sa vratom), moj fizioterapeut Miljan i ATP doktor Poli bavili su se time skoro dva sata, pokušavajući da se osposobim za igru. Moram da priznam – bilo je čupavo, nisam znao da li ću moći da igram. Na kraju smo uspeli to da rešimo. Ne bih previše detaljisao, još sam na turniru… Da li ima vremena da se oporavim? Ima. Imao sam neke slične situacije u svojoj u prošlosti i taj jedan i po dan je dovoljan. Nadam se – objasnio je pobednik RG 2016, uz napomenu da ne želi time da umanji dobru partiju Španca, jer je ovaj „bio bolji teniser i diktirao igru u prvih set i po“.

Izveštači iz Pariza primetili su da je Novaka u četvrtfinalu krenulo od trenutka kada se glasnim negodovanjem na svoj račun oslobodio nezadovoljstva zbog dotadašnjeg tenisa.

– Nisam robot. Imam osećanja kao i svi, prolazim kroz tornado emocija na terenu – ponekad mi je potrebno da samo budem zatvoren u sebe, a ponekad mi je potrebno da se oslobodim svega toga i pokrenem sebe na taj način. Dešavalo se isto da se stvari preokrenu u moju korist kada sam bio potpuno smiren, dešavalo se da kada imam tako neke ispade i urlike na terenu da se meč preokrene protiv mene i da izgubim neke velike mečeve zbog toga. Nije to zlatno pravilo i da uvek ide u moju korist, ali da, došao je krik u pravo vreme – priznao je Đoković.

Ako je suditi po njegovim izjavama, Stefanos Cicipas mirno čeka šesti duel sa Đokovićem, bez namere da se „nakači“ na zdravstvene probleme rivala.

– Protivnik je protivnik. Nije bitno da li je povređen ili ne. Mislim da to neće uticati. Moram da igram kao do sada. Pristupiću tom meču kao i svakom do sada.

Grk se osvrnuo i na svoj status u svetu vrhunskog seniorskog tenisa.

– Nisam pripadnik nove generacije više. Odrastao sam. Hajde da se suočimo sa stvarnošću, „velika trojka'“dugo dominira. Ne znam da li će biti isto za pet, šest godina – smatra jedan od pretendenata na pozicije koje već deceniju i po čvrsto drže Rodžer Federer (20 GS trofeja), Rafael Nadal (19) i Novak Đoković (17).

Pobedom u krem društvo

Ako ode u svoje peto finale „Frenč opena“ Đoković će se u tome izjednačiti sa večitim rivalom Rodžerdom Federerom, penzionerima Matsom Vilanderom, Ivanom Lendlom, Reneom Lakostom, Jaroslavom Drobnijem… Na drugom mestu u ovoj kategoriji je Bjorn Borg sa šest finala, a ubedljivo prvi je Rafael Nadal sa odigranih i dobijenih 12 finala.

Karenjo Busta: Uvek traži pomoć kada mu ne ide

– Svaki put kada se stvari zakomplikuju, Đoković traži medicinsku pomoć. Radi to već dugo. Znao sam šta će desiti i na US openu i ovde… Ali to je normalno, zar ne? Poslednjih godina to uvek čini kada ima probleme na terenu. Mislim, nastavlja da igra normalno, zar ne? Ne znam je li to stvarno mentalno ili je u pitanju bol, nešto hronično s ramenom. Pitajte njega – izrazio je Pablo Karenjo Busta sumnju da je prvi reket sveta stvarno imao mnogo zdravstvenih problema kao što je to izgledalo u prva dva seta njihovog duela.

Nadal na Švarcmana

Danas je na programu i drugo polufinale, a prema izboru organizatora prvi će na teren branilac titule i „kralj pariske šljake“ Rafael Nadal (Španija) i 14. reket sveta Dijego Švarcman (Argentina), koji je u prošloj rundi bio bolji od aktuelnog šampiona US opena Dominika Tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari