Sa NBA prstenom na Kalemegdan 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS)

Lendri Noko je faktički dogovoren, a još jedan košarkaš koji ima aktivan ugovor sa inostranim klubom trebalo bi da pojača Crvenu zvezdu za narednu sezonu.

Centar Albe, koja se takmiči u nemačkom šampionatu, ozvaničiće saradnju odmah po završetku sezone, a ista forma dolaska sprema se i za Džordana Lojda (1993, 193cm, 95kg), beka-šutera Valensije, koja je domaćin završnog turnira španskog prvenstva.

Prema informacijama pouzdanog Jurohupsa, bivši NBA šampion sa Toronto Reptorsima, uspeo je da se dogovori sa upravom Crvene zvezde i u idućoj takmičarskoj godini nastupaće za beogradske crveno-bele.

Nekadašnji student Furmana i Indianapolisa, koji je diplomirani inžinjer zaštite životne sredine, koledž karijeru završio je sa procentom šuta za tri iznad 40 odsto.

Ipak, nije draftovan 2016. već je putem Razvojne lige prvo evropsko iskustvo doživeo u izraelskom Hapoel Elijatu (član druge najbolje petorke u domaćem šampionatu u sezoni 2017/18).

Iako je imao faktički sklopljen ugovor sa Darušafakom, leta 2018. igrajući za Toronto i Boston u Letnjoj ligi uspeo je da se izbori za dvosmerni ugovor sa Reptorsima (izabran u idealnu petorku Razvojne lige 2019); njegovo ime zvanično je zavedeno među NBA šampionima u sezoni 2018/19. Zanimljivo je da je na svega 12 utakmica za Toronto, prosečno za tri šutirao 50 odsto, doduše na vrlo skromnom uzorku.

Prethodnog leta je imao više ponuda, ali je na kraju pristao da potpiše jednogodišnji ugovor sa Valensijom. Relativno brzo se nametnuo kao primarno rešenje na poziciji beka-šutera.

Posle Bojana Dubljevića, pozicionirao se kao drugi strelac ekipe u Evroligi (11,1p, 2,4 as) i najbolji šuter sa perimetra (42,9 odsto za tri). Lojd u ACB ligi ima prosek od 12,3 poena, 2,2 asistencije i 1,7 skokova.

Reč je o zaista dobrom šuteru; poprilično raznovrsnom: šutira precizno iz mesta i driblinga, a s obzirom na kvalitetnu tehniku vođenja lopte i razumevanje igre, u stanju je da i iskreira u „piku“.

Mehanikom šuta pomalo podseća na čuvenog Reja Alena; defanzivno nije toliko dominantan, pošto je nešto krhkije građe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari