Sa šansom ne znaju šta će 1Foto: STARSPORT

Projekcija Crvene zvezde ove sezone bila je takva da su pojedinci posmatrani kroz prizmu napretka tokom Evrolige i ABA lige, koji je trebalo da bude proveren u ligaškom delu Mozzart Superlige.

Petar Rakićević i Ognjen Dobrić pre svih, a zatim i Boriša Simanić, označeni su kao igrači kojima će biti pružena šansa i veći prostor u igri tokom domaćeg prvenstva, međutim u prva četiri kola nije viđen veći igrački benefit, naročito od prve dvojice. I dok kadrovski problemi sve više nagrizaju spoljnu liniju crveno-belih, trener Dejan Radonjić i dalje dva puta meri, pre nego što se odluči na to da prazninu izazvanu povredama Jovića i DŽenkinsa popuni Rakićevićem i Dobrićem. Poslednji meč sa Megom bio je eklatantan primer očigledne nespremnosti momaka iz Prokuplja, odnosno Knina da „muški“ prigrabe šansu dobijenu protiv vršnjaka iz tabora Dejana Milojevića.

Veliko je pitanje kako će izgledati Zvezdina spoljna linija u naredna dva kola na gostovanjima Vršcu i Borcu, s obzirom na to da je Nejt Volters, jedini preostali plejmejker, otišao u Ameriku iz porodičnih razloga i da je njegov povratak planiran tek za 10. maj. Za očekivati je da Marku Guduriću bude poverena uloga organizatora igre, pošto je daroviti bek i tokom sezone na mahove obavljao posao prevođenja lopte, pritom je sasvim umešan u igri dva na dva i deljenju pasova ka Laziću i Dangubiću u širenju igre.

NJegova alternativa trebalo bi da bude Rakićević, bek zbog kojeg je Zvezda letos ušla u otvoreni klinč sa Partizanom. Bivši đak Hemofarma i Metalca ima velikih problema da odgovori zahtevima trenera Radonjića na treninzima, a kamoli na utakmicama. Doduše, nesporno talentovani, polivalentni igrač spoljne linije, do starta domaće lige nije ni dobio neku značajniju šansu, međutim njegovi nastupi u Mozzart Superligi daleko su od krajnjeg potencijala. Rakićević očigledno kuburi sa samopouzdanjem, na parketu ima veliku tremu koja ga osetno sputava tokom utakmice. Radonjić ga opravdano vidi kao plejmejkera modernog kova; visinom od 204 centimetra Rakićević bi mogao da ima čitav set poteza koje bi odbrana teško branila i mogla da na vreme pročita. Igrajući za Metalac pokazao je da poseduje dobar šut iz driblinga sa distance, finu leđnu tehniku i prodor u kojem se oslanja na dugačak prvi korak. Zvezda je sigurno daleko zahtevnija sredina, trener Radonjić igračima poverava minutažu na osnovu zalaganja i znanja u odbrani, a upravo je tu Rakićević najslabiji. Krhke građe i nešto sporijih nogu, defanzivno se teško snalazi na bilo kojoj poziciji u spoljnoj liniji, zbog čega bi naredno leto trebalo da posveti jačanju tela. Pregled igre i pravovremeni pas nešto su što ga je i pozicioniralo na jedinici u sistemu igre crveno-belih.

Ognjen Dobrić je igrač daleko većeg atletskog potencijala u odnosu na Rakićevića i neko sa kime je trener Radonjić bio spreman da rizikuje od starta sezone. Rođeni Kninjanin defanzivno je u stanju da „kupi“ crnogorskog stručnjaka, međutim i u prva četiri kola domaće lige pokazao je svu limitiranost u napadu. Zvezda od njega ima izuzetno mali ofanzivni benefit kada je u igri; mehanika šuta mu je vrlo problematična, a pritom šutira sa zemlje. Dobrić je takođe tremaroš, dribling mu je previsok, kao i Rakićeviću, što i te kako utiče na njegov prodor, koji bi trebalo da je obećavajući.

Super talenat postao „slučaj“ Simanić

Crvena zvezda je potpisivanje profesionalnog ugovora sa Borišom Simanićem objavila na sva zvona marta prošle godine, opisujući ga kao budućeg superstara. Od tog momenta tinejdžer iz Bjeljine upao je u takvo sivilo da su na njega navijači gotovo i zaboravili. Ove sezone je mnogo više vremena proveo u civilu, nego u sportskoj opremi, a u javnosti je bio u prvom planu kada je objavljeno da je promenio menadžera i odlučio da ga zastupa Miško Ražnatović. Nedugo zatim objavio je da se prijavio na ovogodišnji Draft, doduše njegova konačna odluka biće poznata najkasnije 15. maja kada je poslednji rok da igrači povuku prijave, ukoliko procene da neće biti izabrani ili na poziciji mnogo nižoj od željene. Nezvanično, trener Radonjić nije zadovoljan njegovim defanzivnim kvalitetima, ali ni tehničkom obučenošću za igrača na mestu „četvorke“. Simanić pak sebe više vidi kao nisko krilo, iako je tehnički posebno tanak za tu poziciju, s obzirom na to da je u mlađim kategorijama neretko bio i petica. NJegov atletski potencijal je nesporan, ogroman raspon ruku i odraz su nešto što je u NBA uvek na ceni.

Rezultati 4. kola Super lige

Crvena zvezda – Mega 89:85

Dinamik – FMP sinoć

Spartak – Partizan sinoć

Borac – Vršac sinoć 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari