Sačuvati domaći teren 1Foto: STARSPORT (Arhiva)

Sav ulog, stečen tokom regularnog dela sezone i polufinala plej-ofa ABA lige košarkaši Crvene zvezde i Budućnosti staviće na zeleni sto, svesni rizika da samo jedan tim može osvojiti titulu i kartu za Evroligu naredne takmičarske godine.

Budućnost je zvanični šampion, dok je Zvezda namerena da se revanšira Podgoričanima za prošlosezonski poraz u finalu kojim je prekinut trogodišnji niz njihove dominacije na Jadranu. U ubrzanom programu, neuporedivim sa ritmom utakmica u polufinalu, igrajući na tri dobijena meča po sistemu 2-2-1, Zvezda će 12. i 14. aprila ugostiti Budućnost, svesna kapitalne važnosti vezanih domaćinstava u hali „Aleksandar Nikolić“. Prvi susret na programu je večeras od 19 časova pred dupke punom halom isključivo domaćih navijača kojima je crveno-bela najomiljenija odevna kombinacija, a koji pak neće biti u prilici da gledaju i dalje povređenog DŽoa Reglanda.

Zvezda je ove sezone, računajući i Superkup ABA lige, sva tri puta pobedila Budućnost i to razlikom koja ipak pokazuje da kvalitativno, ako ništa drugo, ne zaostaje za Podgoričanima. Zbog obaveza u Evroligi, Budućnost je u odnosu na Zvezdu odigrala čak 14 utakmica više, doživevši, zbirno, čak 20 poraza van hale „Morača“.

– U finalu smo, ali naš posao nije završen. Biće kada osvojimo ABA ligu i već sam rekao da je Zvezdino mesto u Evroligi. Radostan sam i srećan jer su karte rasprodate i biće puna dvorana. Za to smo se borili cele sezone. Naši navijači su nam šesti igrač i nadamo se da će da nam pomognu da pobedimo. Da ne ulazimo u košarkaške i trenerske detalje, moraćemo da imamo što kvalitetniju energiju, koncentraciju i disciplinu. Ako ostvarimo ta tri cilja, to će nam biti najveća prednost – percepcija je Milana Tomića.

Trener Crvene zvezde umeo je tokom polufinalne serije sa Partizanom da taktički osveži tim spuštanjem Davidovca na četiri. Bez Reglanda kao organizatora igre, Tomić će imati mogućnost da kombinuje sa čak četvoricom igrača u prenosu lopte (Davidovac, Čović, Beron, Rivers). Budućnost nije poznata po dobrom vraćanju u odbranu i eventualnom tranzicijom, u kojoj bi Dobrić mogao da preuzme odgovornost, benefit Zvezde mogao bi da bude kapitalan.

Budućnost ima prekaljene individualce, osvajače NBA prstena (Noris Kol), kao i budućeg „pika“ u prvoj rundi na narednom draftu (Goga Bitadze). Individualno su možda i kvalitetniji od Zvezde, polivalentnost Erla Klarka i Goge Bitadzea pod košem mogla bi da predstavlja veliki problem za fizički snažne, ali značajno sporije centre Odža i Cirbesa, odnosno nedovoljno jake Fajea i Simanića u branjenu krilnih centara na niskom postu.

– Gledam Zvezdu kao tim i samo kao tim možemo da dobijemo utakmicu i da osvojimo ABA ligu. Ne živim od prošlost i toga da li smo ih dobili ove sezone dva puta ili ne. To je zamka za nas i ne bi trebalo tako gledati. Da, dobili smo ih, ali ovo je novi tim, novi trener, drugačije igraju… Ko je favorit? Igramo pred svojim navijačima, imamo domaći teren i trebalo bi da se borimo da ga sačuvamo i da se plasiramo u Evroligu – decidiran je bio Tomić, podsetivši javnost da je Budućnost u toku sezone dovela čak četvoricu dokazanih igrača: Norisa Kola, DŽordana Bela, Gogu Bitadzea i Devina Vilijamsa.

Moramo bolje od Partizana

Košarkaši Budućnosti, branioci titule ABA lige, u četvrtak ujutru su trenirali u „Morači“ pred put u Beograd, na start serije za titulu i ABA ligu, protiv Crvene zvezde. Najavljujući seriju za titulu i plasman u Evroligu, Jasmin Repeša kao trener Budućnosti rekao je da učešće u finalu doživljava kao privilegiju. „Radimo analizu i pritom analiziramo 14 Zvezdinih igrača. Ekipi koja ima tako dugačku klupu izostanak jednog igrača ne može da nešto znači. Na ozbiljnom nivou to ne može da bude problem.

Oni i bez Reglenda imaju mnogo opcija koje pokrivaju tu poziciju. Tu nije samo mali Čović, već i drugi igrači – Rivers i ostali. Pogledali smo seriju protiv Partizana, a šta se videlo, a šta ne, ostavljamo za druga vremena“, istakao je Repeša, koji se nasmejao na konstataciju da je ekipa Milana Tomića „pikenrolom“ kažnjavala Partizan u seriji. „Ako su ih tako kažnjavali, onda moramo bolje nego što je Partizan. Vrlo je jednostavno“, podvukao je trener Budućnosti.

Koncentracija i disciplina

Dejan Davidovac iskusio je prošle sezone težinu finalnog serijala protiv Budućnosti. „Neće biti ista serija kao prošle godine. Treba držati koncentraciju sve vreme. Koncentracija iznad svega i disciplina. Igrali smo dosta utakmica s njima na jednu loptu. Imali smo grešaka, što je dobro jer znači da možemo da budemo bolji. Sve je pitanje samopouzdanja, ne pojedinaca, nego celokupnog tima. Oni su sastavljeni od odličnih pojedinaca, imaju jak tim. Imali su i dosta oscilacija u igri tokom sezone, ali su se na kraju plasirali u finale Jadranske lige, što im je zasigurno bio ovosezonski cilj. Imali smo pet-šest dana da se spremimo za ovo posle serije s Partizanom i spremni smo za utakmicu. Igramo pred našim navijačima i imamo šansu da finale započnemo pobedom“ rekao je Davidovac.

Raspored

12. april Crvena zvezda – Budućnost 19.00

14. april Crvena zvezda – Budućnost 19.00

17. april Budućnost – Crvena zvezda 19.00

19. april Budućnost – Crvena zvezda 19.00

22. april Crvena zvezda – Budućnost 19.00

* serija se igra na tri pobede po sistemu 2-2-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari