Sad je jasno zašto kapiten "Orlova" neće nositi u Kataru traku duginih boja: FSS strahuje od reakcije navijača 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Iako je kampanja protiv diskriminacije „Jedna ljubav“ pokrenuta u Holandiji, kapiten Ajaksa Dušan Tadić neće kao kapiten „orlova“ nositi na Mundijalu u Kataru traku duginih boja.

U ovoj kampanji učestvovaće Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska. Dok kapiteni Portugala, Španije, Ukrajine, Hrvatske i Srbije sigurno neće nositi traku duginih boja.

FIFA je fudbalskim savezima ostavila da pojedinačno odluče da li će učetvovati u kampanji „Jedna ljubav“ ili ne, a FSS je doneo odluku da kapiten „orlova“ Dušan Tadić neće nositi drugačiju kapitensku traku.

– Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili jer smo fokusirani samo na fudbal – naveo je u izjavi za Danas generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Može „Stop war“ ali ne i traka duginih boja

On dodaje da je cilj Saveza da ne provocira srpsku javnost.

– Sve što bi moglo izazvati provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili biti shvaćeno kao vid politizacije, za nas je neprihvatljivo. Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo izneli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje. Za univerzalne vrednosti i poruke tipa: „Stop war“ (stop ratu), „Peace“ (mir) smo uvek Za… ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo isključivo na fudbal.

FSS poštuje pripadnike svih društvenih grupa

Šurbatović dodaje i da FSS nema ništa protiv LGBT+ zajednice i navijača, ali da zbog poslednjih dešavanja ne želi da dalje produbljuje tenzije u društvu.

– Među našim navijačima ima pripadnika različitih društvenih grupa i verskih zajednica i mi poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo – ove teme nisu primerene fudbalu i stadioni nisu mesto za takve stvari. To je stav FSS – zaključuje Šurbatović.

Treba napomenuti i da je Katar kao domaćin Mundijala pokazao izuzetno homofobične stavove i izazvao tenzije porukom da LGBT+ navijači nisu dobrodošli ukoliko će javno da iskazuju svoja uverenja na tribinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari