"Saga o Đokoviću" podelila Australiju 1Foto: EPA-EFE/ DAVE HUNT

„Presuda Đokoviću predstavlja poetsku pravdu za vladu koja zaslužuje kaznu“, „Teniskoj zvezdi i dalje preti deportacija“, „Nakon odluke suda Novakova sudbina u rukama ministra“, „Zbog sage o Đokoviću Australija ne izgleda dobro na međunarodnoj sceni“, „U javnosti raste naklonost ka Đokoviću“, samo su neki od naslova koji su se pojavili u australijskim medijima nakon što je objavljena vest da je sud ukinuo odluku o poništavanju vize prvom reketu sveta.

Sidnej morning herald je, između ostalog, objavio i tekst pod naslovom „Da li je trebalo ukinuti poništenje vize Đokoviću“, u kojem se cela situacija opisuje kao „debakl“. „Ovde ne postoje pobednici. Konfuzija i prepucavanja između državnih i saveznih vlada nimalo ne doprinosi povećanju poverenja nijednoj od njih. Ukidanje odluke o poništenju vize neki će slaviti dok će drugi kritikovati“, piše ovaj list.

Džastin Kvil iz advokatske kancelarije „Tomson Gir“ je za australijski Skaj njuz izjavio da „zbog ‘sage o Đokoviću’ Australija ne izgleda dobro na međunarodnoj sceni“, naglasivši da je to „jedina stvar koja je izvesna u celom slučaju“. Prema njegovim rečima, od početka je bilo jasno da će stvari krenuti „nizbrdo“ za vladu čim je ustanovljeno da je ponašanje pograničnih zvaničnika bilo „neopravdano“, te da je zbog toga ona bila primorana na „dramatičnu kapitulaciju“ u vidu ukidanja poništenja vize.

Australijski Vikli tajms preneo je izjavu Gideona Roznera iz Instituta za javne poslove, koji tvrdi da „presuda Đokoviću predstavlja poetsku pravdu za vladu koja zaslužuje kaznu“ zbog „okrutnog i lošeg rukovođenja međunarodnim i domaćim granicama“.

– Ovo je kazna koju je vlada zaslužila zato što zbog nje oni koji žele da uđu u zemlju ostaju na cedilu. Vlada je zbog toga zaslužila da bude krajnje ponižena, a sada je to i dobila – rekao je Rozner.

Australijski novinski veb-sajt Nine.com navodi da Novak Đoković „nikada nije bio favorit fanova u Melburn parku“, ali da je „debakl sa vizom doveo do promene u raspoloženju javnosti u njegovu korist“.

– Kao često polarizujuća figura u sportu, Đoković je poštovan zbog svojih dostignuća, ali takođe ga mnogi iz teniske zajednice ne vole. Ovaj nevakcinisani Srbin bi gotovo sigurno naišao na neprijateljski doček u Rod Lejver areni pre nedelju dana, ali događaji iz proteklih dana su to promenili – rekao je sportski voditelj ovog sajta Toni Džons.

– Cela situacija je sramna i zbrkana i trenutno niko ne može da pogodi kako će se sve završiti. Ono što je sigurno je da raste naklonost ka Đokoviću, za razliku od recimo pre dve nedelje kada su ga mnogi smatrali negativcem. Ali, on je sada od negativca postao žrtva – zaključuje Džons.

Nine.com napominje da, sudeći po objavama na društvenim mrežama, među javnim ličnostima u Australiji vlada podeljeno mišljenje o celom slučaju, te da osim podrške Đokoviću raste i prezir prema njemu. „Iskorišćavanje svake rupe u zakonu da biste ušli u neku zemlju nevakcinisani je nezamislivo sebično“, napisao je sportski novinar Met Volš na Tviteru, dok je spisateljica Rošel Rajli na svom profilu objavila da je Đoković „dobio bitku, ali ne bi smeo da dobije i rat“.

Glavna vest i u svetskim medijima

Vodeći svetski mediji su pod oznakom „hitno“ preneli juče vest da je Federalni sud u Melburnu poništio odluku Vlade Australije o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaka Đokovića i naložio njegovo puštanje na slobodu.

AP je preneo da je sudija Entoni Keli naredio da se Đoković pusti iz hotela, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, u roku od 30 minuta od njegove odluke. Agencija Frans pres je navela da je Đoković u borbi koja je trajala pet dana zabeležio „pravnu pobedu“, ali je, baš kao i AP, istakla da bi australijski ministar za imigracije mogao ponovo da razmotri ukidanje vize srpskom teniseru.

BBC piše da je Vlada Australije na sudu priznala da Đokoviću nije dato dovoljno vremena da odgovori nakon obaveštenja o ukidanju vize. Igraču je, kako piše BBC, rečeno da će imati vremena do 8.30 po lokalnom vremenu prošlog četvrtka, ali da su granične snage konačnu odluku donele ubrzo posle 7.40. „Svi igramo po istim pravilima. Drugim rečima, ta pravila nisu poštovana“, rekao je sudija Entoni Keli, piše BBC.

Španska „Marka“ je pod naslovom „Đoković je slobodan“ objavila vest o presudi suda u Melburnu. „Marka“ piše da je sudija oslobodio srpskog tenisera, ali da Vlada Australije ponovo preti. I francuski L’ekip je preneo vest o presudi i citirao sudiju Kelija da je odluka o ukidanju vize „nerazumna“. „Novak Đoković je ostvario prvu važnu pobedu u aferi ulaska na teritoriju Australije“, piše L’ekip. List navodi da je tokom saslušanja izgledalo da sudija Keli naginje ka devetostrukom šampionu Australijan opena, posebno kada je upitao: „Šta je ovaj čovek još mogao da uradi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari