Šahjtor plaća 100.000 dolara po ukrajinskom vojniku za odlazak na lečenje u SAD i Izrael 1Foto: EPA-EFE/MARIA SENOVILLA

Fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka, čiji je vlasnik jedan od najbogatijih ukrajinskih tajkuna Rinat Ahmatov, osnovao je fondaciju za pomoć izbeglicama, deci koja su ostala bez roditelja i ranjenicima.

Klub koji je bio pobednik poslednjeg izdanja Kupa UEFA pre nego što je to takmičenje preimenovano u Ligu Evrope, platio je po 100.000 dolara petorici ranjenih ukrajinskih vojnika za lečenje u Izraelu, SAD i Španiji, prenosi AFP.

– Ne možete da zamislite težinu njihovih povreda- rekao je predsednik Šahtjora Sergej Palkin u telefonskom razgovoru za AFP – Dvoje je paralizirano, a ostali su pretrpeli katastrofalne povrede nakon eksplozije projektila. Vrlo je teško kontrolirati svoje emocije kad ih vidite. Želimo da im ponudimo priliku da vode normalan život, zahvaljujući vrlo sofisticiranoj nezi koju nude izabrane bolnice.

Šahjtor plaća 100.000 dolara po ukrajinskom vojniku za odlazak na lečenje u SAD i Izrael 2
„Donbas arena“ u Donjecku. Foto: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Palkin je dodao da klub, u kojem je sportski direktor Darijo Srna, a trener Igor Jovičević, bivši reprezentativci Hrvatske, brine i o ratnoj siročadi.

– Zbrinuli smo 31 dete koje je zbog sukoba izgubilo roditelje i smestili smo ih u 17 domova. Plaćamo im dnevne troškove i lečenje i pokušavamo da normalizujemo njihovo psihičko stanje, jer su ta deca traumatizovana gubitkom roditelja – napominje Palkin, i dodaje da fondacija brine i o više od 2.000 izbeglica sa istoka Ukrajine.

Šahtjor svoje utakmice od 2014. kao domaćin igra u Lavovu, a ove sezone je u Ligi šampiona zauzeo treće mesto u svojoj grupi, da bi u eliminacionoj fazi Lige Evrope ispao u dvomeču sa Fejnordom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari