Sajnc "osvojio" Singapur 1Foto: EPA-EFE/TOM WHITE

Vozač Ferarija Karlos Sainc trijumfovao je na Velikoj nagradi Singapura, 15. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

On je pobedu zabeležio tik ispred Landa Norisa u Meklarenu i Luisa Hamiltona u Mercedesu.

Na ovaj način je prekinuo niz od 10 uzastopnih pobeda Maksa Verstapena, ali i 15 trijumfa zaredom Red Bula, a ujedno se drugi put u karijeri našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Sainc je vodio od samog početka trke, ali je ista bila izuzetno zanimljiva.

Sainc je nakon pol pozicije zadržao vođstvo na startu trke, a pratio ga je timski kolega Šarl Lekler, koji je u prvoj krivini sa treće startne pozicije došao do druge.

Pratili su ih Džordž Rasel, Lando Noris i Luis Hamilton.

U 19. krugu je izašlo bezbedonosno vozilo na stazu kada je vozač Vilijamsa Logan Sardžent udario u zid i slomio prednje krilo.

Svi vozači osim Verstapena i njegovog timskog kolege Serhija Pereza su otišli po nove pneumatike, pa se tako branilac titule našao odmah iza Sainca.

Ipak tandem Red Bulovih vozača nije mogao da se izbori za pozicije pri restartu sa momcima na novim gumama pa su ubrzo potonuli u poretku.

Lekler je u boksu izgubio dosta pozicija, a na kraju ipak nije mogao da prati tempo vodeće četvorice – Sainca, Rasela, Norisa i Hamiltona.

Zatim je oko 20 krugova pre kraja došlo do perioda virtuelnog vozila bezbednosti, što su u Mercedesu iskoristili da pozovu svoje vozače u boks po nove pneumatike, da bi dobili bolju šansu u borbi za pobedu.

Rasel i Hamilton su munjevitom brzinom sustizali Sainca i Norisa, ali dalje od toga nisu mogli.

Sajnc je pametno vozio ostavljajući Norisa stalo u svom DRS-u.

To je pomoglo mladom Britancu da se na uličnoj stazi brani od svog sunarodnika u mnogo jačem bolidu.

Rasel je pod takav pritisak stavio Rasela da je sam u poslednjem krugu pogrešio udarivši u zid u jednoj krivini, što je bio kraj trke za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari