Samo FSS može da kazni Lalatovića 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Utakmica Superlige između Napretka i Radničkog iz Niša (1:2) mogla bi da ima treće poluvreme pred Evropskom fudbalskom asocijacijom (UEFA).

Klub iz Kruševca poslao je i Disciplinskoj komisiji UEFA prijavu protiv trenera Radničkog Nenada Lalatovića zbog njegovog ispada na konferenciji za medije posle meča. Međutim, UEFA sigurno neće razmatrati ovu prijavu već će je po automatizmu proslediti Fudbalskom savezu Srbije, koji će tako dobiti dupliranu dokumentaciju (pošto je istu prijavu već dobio od Napretka).

Trener Nišlija Nenad Lalatović se posle meča verbalno sukobio sa lokalnim novinarem koji ga je vređao, a koji inače radi za portal koji daje kladionačrske savete i na kome se ne mogu naći tekstovi u vezi sa mečom iz Kruševca. Lalatović je tom prilikom osim psovki na račun novinara grubo izvređao i portparola Napretka Valentinu Vasić. Treba pomenuti i da je i sam Lalatović trpeo tokom meča konstantne uvrede iz publike na račun svoje porodice, zbog čega mu se pre tri dana izvinio i predsednik Napretka Marko Mišković, koji je obećao i da će prijaviti policiji novinara koji ga je vređao na konferenciji. Policija je prema poslednjim informacijama iz Kruševca boravila prethodna dva dana u prostorijama kluba, ali još uvek nije poznato da li će organi reda preduzeti nešto protiv spornog novinara i(li) Lalatovića.

Bivši fudbalski sudija Rade Đurović koji je upućen u propise FSS i Zajednice Superligaša objašnjava za Danas da je tužba koju je Napredak prosledio evropskoj „kući“ fudbala „populistička mera“.

– Mislim da je to urađeno više da bi se skrenula pažnja na ceo slučaj nego što očekuju da UEFA reaguje. Zna se kakav je redosled i da se to prvo mora proslediti prvostepenom organu, a to je FSS. Ovako Napredak želi da još više alarmira javnost i možda ukaže svoju sumnju u to da li će FSS doneti pravičnu odluku. Moje mišljenje je da je to bila jedna konferencija gde su svi izašli iz svojih okvira i poslali jednu jako ružnu sliku koja ne dolikuje fudbalu, kao i da odgovorni treba da budu procesuirani – naglašava Đurović.

Disciplinski organi FSS baviće se ovim slučajem, prema nezvaničnim najavama, tek posle novogodišnjih praznika.

Kazna od šest meseci do godinu dana

Nenad Lalatović bi prema Disciplinskom pravilniku FSS mogao da bude kažnjen za „klevetanje i vređanje“, a kazna koja može biti izrečena za ovo delo je od šest meseci do godinu dana zabrane obavljanja rada u fudbalu. Ostaje da se vidi da li će disciplinski organi FSS teretiti i Napredak za „zanemarivanje obaveza u organizaciji meča“, odnosno da li će i lošu organizaciju konferencije za medije tretirati kao deo slabe organizacije celokupne utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari