Samo jedna pobeda do Tokija 1Foto: Starsport

Startni poraz od Sjedinjenih Američkih Država (69:88) nije uopšte poremetio ni promenio olimpijsku računicu najbolje ženske košarkaške reprezentacije Srbije, s obzirom da se i pre turnira u Beogradu znalo da će realnu šansu za tu jednu pobedu dovoljnu za odlazak na najveće ovogodišnje sportsko takmičenje tražiti u duelima sa Nigerijom (subota) i Mozambikom (nedelja).

Kako su SAD, kao svetske šampionke, već osigurale „vizu“ za Tokio a od četiri učesnika turnira A grupe još dva idu u Japan, ekipi Marine Maljković potrebno je samo da dobije meč s nekom od afričkih selekcija.

– Uz igru protiv tima kakav je američki, atmosferu u ekipi i hali, možemo da budemo zadovoljni prikazanim u prvoj utakmici. Uprkos užasnoj trećoj četvrtini i tome što smo dali samo 18 poena iz reketa… Sada je bitno da se spremimo za ono što nam je glavni cilj na ovom turniru, a to je plasman na Olimpijske igre. Idemo po planu – rekla je selektorka Marina Maljković, posle povremeno jakog otpora reprezentaciji koja ima samo jedan poraz (od Brazila) na velikim takmičenjima u poslednjih 14 godina.

I kapitenka Jelena Bruks podseća čemu je poslužilo 40 minuta žestoke borbe sa Vilsonovom, Diginsonovom i ostalim pulenkama prekaljene Šeril Riv, po čijim rečima „Nema mnogo timova koji mogu da nas namuče, kao što je Srbija“.

– Bila je to jedna dobra utakmica sa sjajnim Amerikankama, jer smo je iskoristile da se pripremimo za ono što nas čeka tokom vikenda. Baš kao što smo htele. Bile smo bolje u drugom poluvremenu nego u prvom, ima loših stvari na kojima treba raditi, ali ima i dobrih stvari na koje se valja osloniti. Sledi ono zbog čega smo se okupile. Želimo opet na Igre – jasna je jedna naših najefikasnijih igračica u prvom kolu, pošto su ona i Ana Dabović ubacile (po) 13 poena.

Dakle, budu li slušale Maljkovićevu, kao kada su s njom osvojile bronzu na OI 2016, evropsko zlato iz 2015. i kontinentalnu bronzu iz prošle godine, odnosno budu na nivou svog kvaliteta, realno je da dobiju jednu, a možda i obe utakmice, s tim što su Nigerijke daleko ozbiljniji i nezgodniji protivnik. Ko voli dobru žensku košarku može da izvoli u halu „Aleksandar Nikolić“, gde se osim ekipa iz A grupe za Tokio bore i Španija, Kina, Velika Britanija i Južna Koreja (B grupa).

Grupa A

četvrtak

Nigerija – Mozambik 85:51

Srbija – SAD 69:88

subota

Srbija – Nigerija 17.00

Mozambik – SAD 20.00

nedelja

Srbija – Mozambik 17.00

Nigerija – SAD 20.00

* Utakmice prenose RTS i Sport klub

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari