Samo Kokeza može sebe da smeni 1Foto: STARSPORT

Statut Fudbalskog saveza Srbije omogućava Slaviši Kokezi da na toj poziciji praktično ostane koliko god želi, bez obzira da li tu organizaciju vodi dobro ili loše.

Kokezi je Statutom od pre dve godine omogućeno da od 15 članova Izvršnog odbora lično bira i razrešava čak osam, bez ikakve saglasnosti Skupštine FSS.

Izvršni odbor praktično gledano predstavlja Vladu FSS, pošto između ostalog odlučuje kada i zašto će se sazivati Skupština FSS, vrši opštu kontrolu Saveza, postavlja i razrešava selektore, kreira komercijalnu politiku… U vreme Tomislava Karadžića svakog člana Izvršnog odbora morala je da aminuje Skupština, pa je tada barem formalno delovalo da on nema apsolutnu vlast, pošto je morao da lobira kod većine delegata u tom telu. Sada je ta stvar pojednostavljena. Predsednik FSS je automatski u Izvršnom odboru, a od ostalih 14 članova on lično imenuje i razrešava osam, za šta mu nije potrebna nikakva saglasnost Skupštine. Preostalih šest članova takođe on predlaže, ali Skupština mora da ih potvrdi. Paradoks je da javnost čak ni ne zna koje je članove Kokeza direktno imenovao, pošto se u javnosti samo objavi sastav Izvršnog odbora, ali ne i ko je kako izabran.

U slučaju da Izvršni odbor, koji je potpuno pod vlašću predsednika, iz bilo kog načina zakaže, obezbeđeno je i da Skupština skoro dvotrećinski svira po notama prvog čoveka FSS. To je urađeno tako što je regionalnim fudbalskim savezima dato toliko odbornika da zajedno sa radnom zajednicom i predstavnicima sponzora uvek imaju dovoljnu većinu da preglasaju predstavnike klubova Superlige.

Slobodan Georgijev, novinar BIRN-a, napominje za Danas da je FSS odavno postao „privatna organizacija jednog čoveka“, a da je ovakvim Statutom to samo potvrđeno.

– Besmisleno je uopšte tumačiti Statut FSS kada svi znamo da je Slaviša Kokeza sa grupom ljudi oko njega privatizovao tu organizaciju, a to je uradio pod pokroviteljstvom vlasti. Statut ni ranije nije imao veze ni sa čim, a tek sada nema jer je napravljen samo da bi se obezbedili da ih slučajno niko nikada ne pomakne sa tog mesta, da bi predupredili da im sutra ne zabiju nož u leđa oni koji su sada poslušni. Sama činjenica da je Slaviša Kokeza predsednik FSS, čovek koji do juče nije imao veze sa fudbalom, govori sama za sebe. Sada ni u snovima više niko ne može da ih pomeri odatle i omogućeno im je da rade šta hoće – priča Georgijev.

On napominje da je farsa počela još pre četiri godine kada je vođena kampanja protiv tadašnjeg predsednika FSS Tomislava Karadžića.

– Dve godine su vodili kampanju protiv Karadžića. U međuvremenu je Kokeza bio malo u Zvezdi, pa malo u Fudbalskom savezu Beograda, pa onda malo potpredsednik FSS da tobož stekne iskustvo, a da sve to izgleda kao da je legalno i legitimno. Daleko od toga da je Karadžić radio dobro, ali ovi sada nemaju nikakvu meru. Dovoljno je da pogledate da je u najjačoj ligi Proleter iz Novog Sada, klub koji nema svoj stadion, niti osnovne uslove za takmičenje. U pitanju je franšiza Kokezinog Brodarca, koji će takođe u bliskoj budućnosti verovatno igrati Superligu. Eto, tako izgleda naš fudbal – naglašava Georgijev.

Đurović: Sva vlast u rukama jednog čoveka

Bivši fudbalski sudija i doskorašnji član Sudijske komisije FSS Rade Đurović tvrdi za Danas da srpskom fudbalu nanosi velika šteta monopolizacijom Saveza.

– Sve ide ka tome da se vlast koncentriše u rukama jednog čoveka. To nikako ne može biti dobro za fudbal. Došlo je do monopolizacije Saveza i onaj ko zauzme posle izbora čelnu funkciju u FSS ne može nikako biti smenjen pre kraja mandata – naveo je Đurović.

Sponzori sa pravom glasa

Fudbalski savez Srbije omogućio je sponzorima FSS da imaju svoja tri delegata u Skupštini i tako praktično odlučuju o politici te organizacije. Iako je dovoljno sumanuto da neko ima pravo odlučivanja u Savezu samo zato što je sponzor, nije uopšte jasno ni na osnovu kojih kriterijuma sponzori mogu da imenuju svoje delegate, kao i šta se dešava ako se sponzorski ugovor raskine pre isteka mandata tog saziva Skupštine.

Sporan FS Kosova i Metohije

Fudbalski savezi Vojvodine, Zapadne Srbije, Istočne Srbije i Beograda daju po sedam delegata u Skupštini FSS, dok jednog člana, Gorana Obradovića, daje FS Kosova i Metohije. Na Kosovu i Metohiji se godinama unazad ne održavaju takmičenja pod ingerencijom FSS, a FIFA i UEFA su priznali Fudbalski savez Kosova kao nezavisno telo. Stoga se otvara pitanje koje su uopšte ingerencije FS Kosova i Metohije u okviru FSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari