Samo Ludak kao on: Bjelsa drži čas sa Urugvajcima u Južnoj Americi, posle Brazila pala i Argentina (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Fudbalska reprezenzacija Urugvaja, koja se na Svetskom prvenstvu u Kataru nije probila dalje iz grupe prvi put posle 2002, dobila je novi podsticaj sa selektorom Marselom Bjelsom.

Argentinac, koji je zbog trenerskih principa stekao fudbalski nadimak Ludak, poveo je uruse u kvalifikacije za Mundijal 2026, a u prvih pet kola je s njima postigao obe najvrednije pobede koje mogu da se postignu na južnoameričkom tlu.

Pre mesec je savladan Brazil na Sentenariju u Montevideu, a sad i svetski prvak Argentina na Bokinoj Bomboneri u Buenos Ajresu. I u jednoj i u drugoj utakmici bilo je 2:0. Mrežu su u glavnom gradu Argentine, na oči njene najsjajnije zvezde Lionela Mesija, kapitena, zatresli Ronald Arauho, Barselonin bek, i Darvin Nunjez, Liverpulov golgeter, strelac i protiv Brazilaca. Prvi gol je pao u 41. minutu, drugi u 87.

Argentina je pretrpela prvi poraz kod kuće u poslednjih sedam godina, računajući i prijateljske utakmice. Paragvaj je odneo ceo plen iz Kordobe (1:0) s meča u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018 (11. oktobar 2016).

 

Prekinut je njen niz od 25 utakmica bez poraza u južnoameričkim mundijalskim kvalifikacijama. Prethodni put je izgubila od Bolivije u La Pazu 2017 (2:0).

To je bila treća najduža serija, a Urugvajci su stavili tačku i na najdužu (37) upravo kada su pobedili Brazilce (njihova je i druga najduža – 31 meč do 1993).

Urugvaj je treći put savladao Brazil i Argentinu u uzastopnim utakmicama. Pošlo mu je to za rukom na kontinentalnom prvenstvu 1917. i 1959. Nemačka je poslednja imala taj skalp, iz pohoda ka tituli svetskog šampiona 2014, pošto je u polufinalu slistila domaćina Brazil sa 7:1, a u finalu je u drugom produžetku pronašla jednu jedinu pukotinu u odbrani Argentine.

Pre nje tim znamenjem se dičila Italija. Azuri, koji su se na Mundijalu u Španiji 1982. provukli u drugi krug kroz iglene uši, pobedili su zatim i Argentinu s 2:1 i Brazil s 3:2 za odlazak u polufinale s prvog mesta u tročlanoj grupi, jedinog koje je i vodilo dalje.

Samo Ludak kao on: Bjelsa drži čas sa Urugvajcima u Južnoj Americi, posle Brazila pala i Argentina (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Posle pet kola Argentina je i dalje u vođstvu (12 bodova). Urugvaj je prati s deset. Brazil je na petom mestu sa samo sedam, pošto je izgubio i od Kolumbije u gostima (2:1). Ako mu je za utehu u prvoj trećini trke, u SAD, Meksiko i Kanadu (prvi mundijal u tri zemlje) ide šest najboljih iz Južne Amerike, a sedmi to pravo može da stekne kroz međukontinentalno doigravanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari