Poraz koji previše ne boli: "Orlovi" nakon neuspeha u Belgiji okrenuti komšijama 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Orlovi“ su izgubili su od Belgije 1:0 u prijateljskoj utakmici odigranoj uoči poslednjeg ispita u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bugarske.

Meč je trebao da bude odigran u Briselu, ali je zbog lošeg stanja terena „Kraj Boduen“ nakon jake kiše preseljen u Luven, gde nije bilo navijača na tribinama, pa su „Orlovi“ bili uskraćeni za podršku navijača iz dijaspore.

Ovaj susret je poslužio obojici selektora da dobrano „promešaju“ karte, što su i učinili.

Srbija je istrčala na teren u formaciji 3-4-2-1 i u sastavu Rajković – Gudelj, Veljković, Pavlović – Radonjić, Maksimović, Grujić, Mladenović – Samardžić, Đuričić – Vlahović.

„Orlovi“ su poklekli već u drugom minutu pošto je Predraga Rajkovića matirao Janik Karasko.

Gol je usledio posle velike greške štopera Strahinje Pavlovića koji je loptu želeo da vrati svom golmanu Predragu Rajkoviću, ali ju je nesmotreno dodao protivničkim igračima u noge, a oni su to znalački iskoristili i praktično rešili pitanje pobednika tek pošto je utakmica počela.

Srbija je ostavila poprilično bled utisak, a najbolje šanse imala je preko Filipa Đuričića, no sjajni veznjak je u prvom poluvremenu pogodio stativu, a u drugom prečku.

Ipak selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je bio relativno zadovoljan nakon utakmice.

– Dobar trening meč za Srbiju i Belgiju. Solidna provera za mnogo važniji meč, koji nas očekuje u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. Plan je bio da napravimo rotaciju u timu, pred važniji meč protiv Bugarske. Odigrali smo u drugom poluvremenu mnogo bolje, imali posed, nekoliko šansi koje nismo iskoristili. Pokazali smo reakciju posle prvog poluvremena i gola koji smo primili posle greške. Uglavnom znamo šta želimo za ono što nas očekuje 19. novembra – izjavio je srpski stručnjak za sajt FSS.

On je dodao da je meč u Briselu pokazao da Srbija može ravnopravno da igra sa ekipom kakva je Belgija.

– Kad god se igra utakmica, uvek se traži da budete odgovorni, meč je pokazao da možemo da pariramo ovako jakim selekcijama kao što je Belgija, a istovremeno da se pruži prilika većem broju igrača. U mislima nam je, ponavljam, meč u Leskovcu, okrećemo se njemu, znamo šta želimo“, izjavio je Stojković i pohvalio partiju Lazara Samardžića, koji se prvi put našao u startnoj postavi reprezentacije Srbije.

Jedan od boljih u redovima Srbije, Filip Đuričić, imao je pomešana osećanja nakon meča.

– Zaslužili smo barem nerešeno, napadali drugo poluvreme, imali odlične šanse. Lopta kao da nije htela u mrežu! Bitno da smo se predstavili u lepom svetlu, znamo šta nas očekuje u nedelju, mnogo bitnija utakmica od večerašnje. Ceo tim odigrao je dobro, osim startnih pet do deset minuta. Ušli smo katastrofalno utakmicu i to skupo platili, borili se sa nametnutim teretom dobar deo prvog poluvremena. Belgija je odlična reprezentacija, hoće da igra, ne znam da li su Belgijanci ispucali dve lopte u polje, bez pasa. Ima mesta za napredak u našoj igri i to moramo da iskoristimo – istakao je fudbaler Panatinaikosa posle meča.

Kako „orlovi“ mogu da dođu do Evropskog prvenstva?

Srbiju 19. novembra očekuje meč odluke za plasman na Euro 2024. protiv Bugarske – a u toj utakmicu joj je dovoljan i bod za prvi plasman na kontinentalno prvenstvo nakon 2000. godine.

Komisija za žalbe UEFA delimično je usvojila žalbu Fudbalskog saveza Srbije na kaznu od jedne utakmice na domaćem terenu bez prisustva publike. Shodno novoj odluci, na utakmici protiv Bugarske koja se igra 19. novembra u Leskovcu, zapadna tribina stadiona „Dubočica“ biće otvorena za navijače, dok će na ostale tri tribine (istok, sever, jug) ulaz biti dozvoljen samo deci do 14 godine.

Poraz koji previše ne boli: "Orlovi" nakon neuspeha u Belgiji okrenuti komšijama 2
Foto: Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

To će biti značajna promena i velika podrška „Orlovima“ u pohodu na plasman na šampionat.

Ipak, fudbalska reprezentacije Srbije mogli bi već sredinom ove nedelje da budu zvanično na EURO 2024., a za to im je potrebno da Litvanija ne izgubi od Crne Gore u Podgorici (četvrtak 20.45 časova).

Litvanci su autsajderi, ali u fudbalu ništa nije nemoguće.

Ukoliko pak Crna Gora savlada Litvaniju, u poslednjem kolu će morati isto da uradi i na gostovanju Mađarskoj što neće biti nimalo lako, a ni to im neće biti dovoljno ukoliko Bugarska ne savlada Srbiju u Leskovcu.

Ako se pak dogodi i taj scenario, „orlovi“ će imati šansu da kroz baraž Lige nacija obezbede učešće na kontinentalnoj smotri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari