Samo su Mađari skroz opušteni 1Foto: EPA-EFE/ JOSE SENA GOULAO

Konkurencija koju čine Francuska, Nemačka, Portugal i Mađarska od Grupe F na Evropskom prvenstvu sigurno čine najtežu moguću.

Jednostavno, Kristijano Ronaldo i saigrači na kontinentalni šampionat dolaze kao aktuelni prvaci; Francuzi su poslednji šampioni sveta, dok su Nemci sa tri trofeja namenjena najboljem na Starom kontinentu najuspešnija evropska reprezentacija.

U takvoj konstelaciji, Mađari jednostavno nisu imali sreće, a ako im je za utehu, dve utakmice igraće kod kuće, dok će jedino protiv Nemačke nastupiti na Alijanc areni u Minhenu.

Povratkom Karima Benzeme, posle više od pet godina, Didije Dešan, selektor Francuske, negde je i priznao da bi bez odličnog napadača Real Madrida njegova selekcija bila upravo najtanja u najisturenijem delu navale.

Dešan je demantovao sebe i nakon pola decenije uvrstio na spisak Benzemu kojem je prekinuta reprezentativna karijera zbog skandala i ucenjivanja Valbuene, tada kolege u nacionalnom dresu, kompromitujućim snimkom.

– Da, vratio se. Zašto se ne bi vratio? Niko nema mogućnost da vrati vreme unazad i promeni sve što se dešavalo. Moramo da razmišljamo o sadašnjosti i onom što će biti u budućnosti. Čeka nas veliki cilj, jako važan cilj. Videli smo se i pričali, veoma dugo. Posle toga, dugo sam razmišljao i doneo odluku. Neću da otkrijem ni reč naše priče, to je između nas – istakao je Dešan.

U odnosu na Rusiju i Svetsko prvenstvo, Francuska će nastupiti u sastavu bez skoro desetorice igrača koji su bili protagonisti osvajanja svetskog zlata.

U pohodu na treće evropsko zlato, selektor Dešan raspolagaće sve samim vedetama svetskog fudbala i to bukvalno na svakoj poziciji; od golmana Uga Lorisa, preko Benžamina Pavara, Rafaela Varana, Žila Kundea, Ngola Kantea, Pola Pogbe, pa sve do Karima Benzeme, Kilijana Embapea, Kingslija Komana…

Francuzi će pokušati da posle Evropskog prvenstva 2000. drugi put u istoriji objedine titule svetskog i kontinentalnog šampiona.

Na tom putu prvo će morati da nadmudre Nemačku i Portugal u grupnoj fazi.

Oproštajni ples Joakima Leva na klupi „pancera“ predstavljaće i dodatni motiv za njegove pulene među kojima su i povratnici Tomas Miler i Mats Humels.

Činjenica da ih je Lev vratio posle tri godine i Svetskog prvenstva u Rusiji samo pokazuje poroznost odbrane „pancera“ odnosno neophodnost da u navali imaju iskusnog i polivalentnog igrača.

Jednostavno, Nemačka trenutno nema klasičnu devetku; čistog egzekutora, tako da će Lev pokušati, baš kao i Tuhel u Čelsiju, da od Tima Vernera dobije ono što je godinama unazad majstorski radio Miroslav Klose.

Zbog povrede, ali i umora, golman Ter Štegen i Mark Rojs, sjajni fudbaler Borusije Dortmund, otkazali su učešća.

Na pozicijama bekova Nemci nemaju vrhunska rešenja; trio u manevru činiće Gundogan-Klose-Kimih, dok će po jednom od bokova dejstvovati Serž Gnabri.

Uspeh Nemačke umnogome će zavisiti od načina kako budu korišćeni i sistema u kojem će igrati Kai Haverc i Džamal Musijala, kreativac minhenskog Bajerna.

U misiji postizanja vezanog uspeha, kao zvanični šampioni Evrope, Portugalci će učestvovati možda i u najjačem sastavu u istoriji.

Kristijano Ronaldo, kao svetski rekorder po broju golova u nacionalnom dresu (103) imaće podršku asova poput Bernarda Silve, Bruna Fernandeša, Rubena Dijaša, Dijega Žote… Važan podatak jeste da su „navigatori“ pod vođstvom selektora Fernanda Santosa na 56 utakmica poraženi samo u četiri navrata.

I na prethodnom Evropskom prvenstvu, Portugalci su u grupnoj fazi igrali sa Mađarskom, koja će biti autsajder.

U svom četvrtom učešću na prvenstvu Starog kontinenta, a drugom uzastopnom, Mađarska će nastupiti bez ubedljivo najboljeg igrača Soboslaja, koji se nije oporavio od povrede.

Naše severne komšije u sastavu imaju igrače evropskog renomea poput Vilija Orbana, štopera Lajpciga ili Rolanda Salaja napadača Frajburga, odnosno njegovog prezimenjaka iz Majnca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari