Samo sudije ne "crvene" 1Foto: STARSPORT

Iz greške u grešku glasio bi najkraći opis kako fudbalski arbitri vode mečeve Superlige ove sezone.

Uprava Inđije je posle poraza od Javora – 2:3 optužila sudiju Bojana Nikolića da im je svojim odlukama direktno izrežirao poraz uz izražavanje sumnje da se ovaj sremski klub namerno „tipuje za ispadanje“ iz Superlige.

Podsetimo, Bojan Nikolić godinama važi za kontroverznog arbitra koji stalno pravi greške koje čak i direktno utiču na rezultat, ali nikada zbog toga nije bio skinut sa liste za suđenje Superlige. Bivši predsednik Sudijske komisije FSS Miroslav Radoman ranije je izjavio za Danas da se njegove greške iz sezone u sezonu više se ne mogu „smatrati slučajnim“.

Ovaj put je Nikolić bio u prvom planu jer je utisak da je lako dodelio crvene kartone dvojici igrača Inđije u drugom poluvremenu, a da je potom u 90 minutu pokazao nepostojeći penal koji je Javoru doneo pobedu posle navodnog igranja rukom defanzivca domaćih.

– Odavno publika u Inđiji nije ovako burno reagovala na klasičnu pljačku. Ime sudije nije vredno pomena, a nadamo se da će neko bar pocrveneti u Fudbalskom savezu Srbije. Ako je Inđija tipovana za ispadanje neka se to javno kaže, a ne ovako da iz utakmice u utakmicu to izgleda kao horor predstava. Još od Crvene zvezde se osilila sudijska organizacija na ovaj sremski klub, ničim izazvana. U prvih pet kola ovog prvenstva su očito zasmetali po njima „neočekivani“ rezultati Inđijaca gde su osvojili sedam bodova, od tada ni bod. Javor je ispao taj tim sretnik koji ni po čemu nije učestvovao u raboti nego su se Ivanjičani borili za boje svog kluba, a ne nekog trećeg – navodi se u saopštenju Inđije.

Predsednik Inđije Zoran Mrđa objašnjava za Danas da je njegov klub doživeo krađu zbog toga što „nije zaštićen kao ostali u Superligi“.

– Svi imaju interese u srpskom fudbalu i sve se zna ko koga štiti i zašto, da ne pričam dalje… Mi smo međutim tu negde na repu tih interesa i nemamo nikakvu zaštitu. Mislili smo da nam ne treba i da možemo pošteno da se na terenu izborimo za ostanak u ligi, ali izgleda da ne možemo. Ne možemo da utičemo na pojedinačne odluke sudija na našim mečevima koje su sada konstantno protiv nas. Zbog toga sam danas pričao sa gradonačelnikom Inđije (Vladimirom Gakom – prim. aut) kome sam čak ponudio da se povučem sa funkcije ako treba, ako to može da pomogne klubu – priča Mrđa.

Predsednik Sudijske komisije Milan Karadžić juče je rekao da je u „velikoj gužvi“, ali je obećao da će narednih dana odgovoriti na sva pitanja lista Danas u vezi sa greškama arbitara od početka sezone. Bivši sudija Rade Đurović u analizi meča Inđija – Javor za naš list napominje da su oba isključenja domaćih igrača bila opravdana, a da je sudija Nikolić pogrešio što kod dosuđivanja penala nije imao isti kriterijum za obe ekipe.

– Postoji grupa sudija kojima u ovoj zemlji niko više ne veruje. Zbog toga je napravljen ružan ambijent u domaćem fudbalu i sada su sve njihove odluke, čak i kad su ispravne, pod lupom. Oni su nažalost sami dali doprinos tome svojim ponašanjem. Pretpostavljam da se sudija na ovom meču kod kaznenog udarca za Javor vodio novim pravilima po kojem se svira svaki dodir lopte s rukom iznad kuka. Ja ovu situaciju nikada ne bih okarakterisao za kazneni udarac, ali dozvoljavam da neko drugi vidi drugačije – priča Đurović.

On ističe da je glavni problem u vezi sa Nikolićevim vođenjem meča ustvari nastao u situaciji odmah posle penala Javora, kada su igrači Inđije opravdano tražili da pokaže na belu tačku.

– Glavni problem nastaje odmah u sledećem napadu Inđije, kada su domaći igrači za identičnu situaciju u kaznenom prostoru Javora tražili kazneni udarac koji nisu dobili. Tu je arbitar trebalo da pokaže svoj autoritet i da jasno stavi do znanja kakav kriterijum primenjuje, što je on propustio da uradi – zaključuje Đurović.

Karadžić: Sada bolje nego ranije

Na pitanje zbog čega se Inđija nije žalila odmah posle spornog meča sa Crvenom zvezdom sredinom septembra u kojem je beogradski klub dobio penal za prekršaj defanzivca Inđije van kaznenog prostora, Zoran Mrđa odgovara.

– Nismo hteli odmah da dižemo dramu, verovali smo da je sve to slučajno. Pričali smo još tada sa predsednikom Sudijske komisije Milanom Karadžićem koji nam je objasnio da se greške dešavaju, ali da je sada ipak mnogo bolje nego ranije. Međutim, evo ispostavilo se da je možda bolje za nekog drugog, ali ne i za nas. Ćutali smo i došli u situaciju da ćemo sada da strepimo za ostanak u ligi samo zbog sudijskih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari