Šampion ponovo izgubio, Detroit iznenadio Jutu, Portland bolji od Bruklina 1EPA-EFE/JASON SZENES

Šarlot Horentsi samo su produbili krizu u kojoj se u poslednje vreme nalaze Milvoki Baksi. Zvanični šampion je u Severnoj Karolini doživeo četvrti poraz na poslednjih pet utakmica (103:99). Detroit je iznenadio Jutu (126:116) uz sjajnu partiju prvog pika sa poslednjeg drafta, Kejda Kaningema. Portland je kod kuće bio bolji od Bruklina (114:108).

Neigranje tandema plejmejkera skupo košta Mivoki Bakse. Džru Holidej je povređen, dok je Džordž Hil bolestan, što su razlozi zbog kojih Baksi u poslednje vreme igraju bez klasičnog organizatora igre. Tu ulogu preuzimaju dobri „bolhendleri“ poput Krisa Midltona, međutim rezultati trpe, prevashodno u odsustvu odličnog i prekaljenog Holideja.

Šarlot je na delu ponovo pokazao koliko je dobra i nezgodna ekipa na svom aprketu. Hornetsi su protiv Milvokija vezali treći trijumf u Spektrum centru. Izvanrednu partiju pružio je Teri Rozir, nekadašnji student Lujvila i košarkaš Boston Seltiksa.

Rozir je sa 27 poena bio najefikasniji u redovima Šarlota, koji je drugi put zaredom, u samo dva dana, pobedio Bakse, oslonjen na napadačke bravure Rozira.

Naime, i na prethodnom međusobnom susretu, iskusni bek, koji je NBA karijeru započeo kao plejmejker, bio je izvanredan sa 28 poena. Značajnu pomoć ovoga puta imao je od Lamela Bola sa 23 poena i Majlsa Bridžisa (17p). Pomenuti Midlton, na poraženoj strani, bio je najefikasniji sa 27 poena, ostvarivši i 11 asistencija. Dabl-dabl imao je i Janis Adetokunbo sa 26 poena i 13 skokova. Sve bolji je i reprezentativac Nigerije Džordan Nvora koji je duel završio sa 18 poena.

Detroit, kao najslabiji tim istoka, koji je u jednom periodu sezone imao seriju od čak 18 poraza na 19 utakmica, iznenadio je u Mičigenu Jutu. Džezeri su vezali treći poraz koji je, jednim delom i posledica neigranja Rudija Gobera i Rudija Geja (kovid protokol, ali i Džoa Ingelsa, Džareda Batlera….

Uprkos tome, Juta je u provj denoci imala 22 poena prednosti, međutim od treće je faktički samo jedan tim postojao na terenu. Zahvaljujući Sadiku Beju i prevashodno Kejdu Kaningemu, ovosezonskom prvom piku na draftu, Pistonsi su napravili veliki preokret.

Od svojih 29 poena, Kaningem je u trećoj četvrtini ubacio čak 18. Imao je nekadašnji student Oklahoma Stejta i osam asistencija. Odlični su bili i Sadik Bej sa 29 poena i Kori Džozef (16p). U poraženom timu, Donovan Mičel ubacio je 31 poen uz četiri asistencije. Mičel je na meču prestigao Džona Stoktona na listi klupskih rekordera po broju ubačenih trojki.

Sad ih ima 846, s tim što valja znati da je član aktuelne generacije do ovog ostvarenja stigao posle samo 315 utakmica, a čoveku koji je igrao 90-ih trebalo je čak 1.504. Na vrhu je Džo Ingles sa 1.060 trojki i velika je verovatnoća da će ga u budućnosti Donovan nadmnašiti.

Bruklin je poklekao u Portlandu, koji već izvesno vreme igra bez Demiana Lilarda. Netsi su takođe bili oslabljeni neigranjem bolesnog Džejmsa Hardena, odnosno pobređenih Lamarkusa Oldridža i Džoa Herisa.

U takvoj konstelaciji i ne čudi što je Bruklin u Oregonu pretrpeo peti poraz u poslednjih sedam utakmica. Ni činjenica da je zaigrao Kajri Irving nije bila od suštinske važnosti za Netse.

Portland je predvodio, u poslednje vreme izuzetno raspoloženi Anferni Simons (23p, 11as), a efikasni su bili i Robert Kovington (21p) kao i Ben Meklamor (20p). Blejzersi su tako došli do treće pobede na poslednja četiri međusobna meča sa Netsima, u čijim redovima su najbolji bili Kevin Durant (28p, 10sk), pomenuti Irving (22p) i ruki Kem Tomas (21p).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari