Šampion ustaje iz nokdauna 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS BARTH-TUTTAS

Vreme je da se utvrde imena prvih polufinalista fudbalske Lige šampiona za sezonu 2020/2021, premda je Čelsi sa gostujućih 2:0 u prvih 90 minuta dvomeča sa Portom praktično zakoračio u Top 4, kom je blizu i Pari Sen Žermen, mada niko ne sme otpisati Bajern, jer aktuelni evropski vladar ima znanja i snage da se digne iz nokdauna, samo što će mu u večerašnjem revanšu biti potrebno mnogo pameti i još više sreće da ponište 2:3 sa svog terena i preskoče prošlogodišnjeg finalistu.

„Protivotrov“ za Kilijana Mbapea takođe, pošto se u igri „svetaca“ toliko toga vrti oko jednog od najskupljih fudbalera svih vremena da je sasvim prirodno što su baš njegova dva gola dovela Parižane nadomak osvete za letošnji poraz u ključnoj bici za tron. Pa, opet, trener nemačkog diva Hans – Diter Flik odbija da ga akcentuje u najavi biti ili ne biti duela.

– Svesni smo koliko je teško dati dva gola takvom protivniku, ali ovo su mečevi zbog kojih igramo fudbal. Raduju nas brojne šanse u prvoj utakmici, ali ovog puta realizacija mora biti bolja. Želimo da napravimo „minijaturu“ u Parizu i prođemo dalje – poručio je strateg bavarske ekipe pre invazije na „Park prinčeva“, dok je iskusni vezista Tomas Miler nagovestio Bajernov koncept za revanš.

– Nećemo ići u totalni napad, u ovakvim situacijama je veoma bitno izbalansirati rizike, ali gledaćemo da što pre damo prvi pogodak. Napravili smo analizu prošlog meča, nadam se da ćemo ovog puta donositi bolje odluke u kritičnim trenucima. I stvarati prilike kao u prvih 90 minuta.

Maurisio Poketino još nosi osmeh oko glave od šestog slavlja u desetom duelu ova dva tima (bez ijednog remija), ali i ne pomišlja da vikne hop pre nego što skoči.

– Za moj pojam, može svašta da se dogodi. Bajernov tim je najbolji na svetu i ja ga izuzetno poštujem. Ali, isto tako, verujem u snagu svoje ekipe i razmišljam samo o pobedi i polufinalu – jasan je Argentinac sa domaćinove klupe, s čijim se načinom rezonovanja slaže i kapiten „svetaca“ Presnel Kimpembe.

– Vrlo cenim Bajern, stvarno bi bila velika stvar izbaciti jedan takav sastav i klub, međutim imamo realnu šansu za to i učinićemo sve da je iskoristimo – niti preti niti se povlači defanzivac aktuelnog viceprvaka Starog kontinenta.

Čelsi, osim ogromne startne prednosti, ima jaču prvu postavu i kvalitetnije rezervne opcije.

– Moramo odigrati još timskije i bolje nego u prvom meču. I tada smo bili dobri, ali ne dovoljno da bismo pobedili. Moraš da imaš samopouzdanje kada igraš za ovako veliki klub, bez obzira na težinu zadatka ispred sebe – smatra šef Portovog stručnog štaba Serhio Konseisao, očigledno mentalno našpanovan na još jedno iznenađenje.

Revanš mečevi četvrtfinala

danas

Čelsi – Porto        21.00 (2:0)

PSŽ – Bajern        21.00 (3:2)

sutra

Borusija (D) – Mančester s.          21.00 (1:2)

Liverpul – Real    21.00 (1:3)

* u zagradi su rezultati prve utakmice

Levandovski „kasni“

Da je Robert Levandovski predvodio napad Bajerna ovaj bi sigurno iskoristio još neki od 31 šuta prema mreži Navasa, pa su se navijači kluba sa „Alijanc arene“ molili za njegov povratak na teren u drugom susretu, međutim najnovije vesti iz Nemačke kažu da neverovatni golgeter iz Poljske još nije spreman za takmičarski fudbal. Oporavio se od povrede kolena i trenira sa ekipom, ali izračunato je da bi bilo rizično pre vremena ga bacati u vatru.

Opominjući preokreti

Pari Sen Žermen je više puta bio žrtva preokreta, pa Mbape i društvo sigurno imaju u malom mozgu eliminaciju od Čelsija iz 2014. godine (posle 3:1 kod kuće i 0:2 u revanšu) i prosipanje već viđenog plasmana u sledeći krug 2017, kada je Barselona 4:0 iz Pariza precrtala s neverovatnih 6:1 na „Nou Kampu“. Ili šamar od Mančester junajteda pre dve sezone LŠ, kada je PSŽ slavio na strani (0:2), ali poražen u svom dvorištu (1:3).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari