Šampionski tim Lejkersa formiran u skladu sa Lebronovim željama 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Obećanje dato po dolasku u Los Anđeles 2018, Lebron Džejms ispunio je već 2020.

Kralj je deceniju čekanu titulu vratio u najveći kalifornijski grad.

Lejkersi su se sa 17 pehara Leri O’ Brajan poravnali sa Boston Seltiksima na samom vrhu večite šampionske NBA liste.

Lebron je četvrti put u karijeri postao NBA šampion, pritom je zaslužio i isti broj MVP priznanja, kojima se može pohvaliti dolazeći u tim koji mu je garantovao osvajanje titula, poput Majamija 2012. i 2013. odnosno uticajući na menadžment klubova da mu se naprave ekipe po njegovom ukusu nalik Klivlendu 2016, a pre svega Lejkersima 2020.

Aktuelni sastav „jezerdžija“ nema ama baš nikakve veze sa timom iz 2017. poslednje godine pre dolaska Lebrona Džejmsa u Los Anđeles.

I pre penzionisanja legendarnog Kobija Brajanta 2016. Lejkersi su praktično od 2010. i osvojene 16. titule tumarali NBA ligom, pokušavajući da nedostatak vrsnih asova nadomeste pametnim izborima na draftu.

Ipak, Džim Bus i Mič Kjupček, ljudi koji su se bavili operativom, morali su da priznaju da su jednostavno udarili u zid i da je klubu iz Kalifornije potreban novi menadžment. Leta 2017. dogodile su se dve, ispostaviće se na kraju, krucijalne promene: na mesta Busa i Kjupčeka stigli su čuveni Medžik Džonson i pre svega, Rob Pelinka.

Pravnik po obrazovanju, nekadašnji univerzitetski šampion sa Mičigenom 1989. Pelinka je američkoj javnosti bio poznat kao menadžer i kućni prijatelj Kobija Brajanta.

Te 2017. potpisao je sa Lejkersima petogodišnji ugovor sa jasnim ciljem promene politike koja se do tada zasnivala na regrutovanju talentovanih igrača na draftu (Džulijus Rendal, Dianđelo Rasel, Brendon Ingram…).

Pelinka je 2017. na draftu uzeo Lonza Bola, Kajla Kuzmu i Džoša Harta.

Iako je u prvi mah izgledalo da bi „jezerdžije“ oko trojice mladih mogli da izgrade zdrave temelje, Pelinki su oni poslužili samo kao „materijal“ da 2019. obavi toliko željeni trejd sa Nju Orleansom.

Krucijalnim se prethodno ispostavilo leto 2018. kada je Lebron Džejms odlučio da Klivlend zameni Los Anđelesom i da umesto, u tom trenutku perspektivnijih Klipersa, izabere Lejkerse.

U ovom poduhvatu, Pelinki je mnogo pomoglo poznantstvo sa Ričom Polom, izgrađeno još iz menadžerskih dana.

Pol je dugogodišnji zastupnik Lebrona Džejmsa; njih dvojica su zapravo drugari još iz perioda kada je „Kralj“ stigao u Kavse 2003. i bukvalno ga je on i uveo u svet sportskog menadžera.

U odnosu na Majkla Džordana, koji u Čikago Bulsima prema svedočenju Džerija Krausa, generalnog menadžera ekpe iz šampionaskih dana, nikada nije uticao na formiranje sastava, odnosno izbor igrača, Lebron važi za asa koji se i te kako meša u poslovnu politiku kluba za koji nastupa.

Posle uvodne, rezultatski neuspešne sezone u Lejkersima, Džejms je zahtevao od uprave da dovede vrhunskog asa, po mogućstvu Entonija Dejvisa, za kojeg je javno govorio da bi voleo da mu bude saigrač.

Pelinka je sa lobiranjem započeo sezonu ranije, u Nju Orleansu su bili razočarani njegovim ponašanjem; javno su zapretili da će Dejvisa trejdovati u bilo koji klub, samo ne u Lejkerse, međutim iskusnog operativca spaslo je to što je Rič Pol u međuvremenu postao i zastupnik „Obrve“.

Pelinka je spremio paket sadržaja: Ingram, Bol, Hart plus tri pika prve runde, među kojima je bio i prošlogodišnji četvrti izbor, koji je kasnije „preformulisan“ u prvi i odabir Zajona Vilijamsona od strane Pelikansa.

Novoformirani tandem Lebron-Dejvis delovao je šampionski, a od momenta kada je formiran Džejms je stupio na scenu, baš kao i u Klivlendu 2016.

Direktno je uticao na angažovanje veterana Ražana Ronda (na kraju se ispostavio kao vrlo bitan u osvajanju titule), zatim Denija Grina, Markifa Morisa, Ejverija Bredlija, Džej-Ar Smita, Dvajta Hauarda…

Cena je bila titula; na kraju se Lejkersima isplatilo „veteransko ulaganje“ međutim nakon mandata Lebrona Džejmsa, lako bi moglo da im se dogodi scenario sličan Kavsima 2016.

Osim Kajla Kuzme, „jezerdžije“ nemaju nijednog perspektivnog igrača, što znači da Pelinku ili njegovog naslednika za godinu ili dve očekuje temeljno renoviranje ekipe i izvesno novi sušan period.

Dejvis već može da ode

Entoni Dejvis odigrao je na vrhunskom nivou skoro čitav plej-of. Uz Lebrona Džejmsa, apsolutno je najzaslužniji za osvajanje titule (njegove prve u profesionalnoj karijeri). Lejkersi su zarad njegovog dolaska ispraznili arsenal talentovanih igrača: u Nju Orleans poslati su Ingram, Bol i Hart, plus tri pika prve runde drafta, tako da su ostali bez manevra kada  je u pitanju angažovanje darovitih igrača. Sve to, moglo bi već ove zime da se ispostavi kao ulaganje vredno „samo“ jedne titule. Naime, Dejvis ima sa Lejkersima ugovor na još godinu dana težine 28.751.775 dolara, ali i mogućnost da je „otkupi“ i tako postane slobodan igrač na tržištu. Entoni je i sam, neposredno nakon podizanja pehara, istakao da ne zna gde će igrati naredne takmičarske godine. Poznata je njegova želja da deo karijere provede u Čikago Bulsima, klubu iz njegovog rodnog grada koji je u fazi ribildinga i stvaranja perspektivnog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari