Scenario iz Nemačke u " režiji Arene" 1Foto: Starsport

Kada za sedam dana jedan tim proputuje pola Evrope, odigra tri meča, promeni više prevoznih sredstava, posledica u vidu zagubljenog prtljaga nekako je logična, kao i mogućnost zakašnjenja na zakazanu konferenciju.

Treneru Dejanu Radonjiću se na povratku iz Nemačke zagubio kofer u kome su od svih stvari najvrednije bile pobede, pogotovo poslednja u Bambergu na kojoj će njegovi izabranici i graditi sistem igre za večerašnji duel sa Milanom u Kombank areni u 8. kolu Evrolige (19.00).

U ritmu na „100 obrtaja“, rasporedu na koji je klub najmanje uticao, polusatno kašnjenje na konferenciju proizvelo je kod trenera Radonjića grižu savesti da se pred duel sa Milanom „otvori“ mnogo više nego što to obično čini.

– Izvinjavam se zbog kašnjenja, ali kako je išlo osam dana bilo bi pravo čudo da smo na vreme krenuli – podsetio je crnogorski stručnjak na sve peripetije ekipe tokom proputovanja kroz Kazanj, Zagreb i Bamberg.

– Mikrociklus teških gostovanja, protkan pehom. Od osam dana – pet dana putujemo i postoji bojazan da se to u nekom trenutku može odraziti na kvalitet igre i rezultata, ali nadam se da ćemo smoći snage da budemo dobri – naglasio je trener sa najviše pobeda u istoriji kluba.

Zvezdu večeras očekuje meč sa izuzetno efikasnom ekipom, koja u proseku postiže više od 90 poena. Na prošlosezonsku osnovu tima pridodali su našeg Raduljicu, jedinog klasičnog centra, proverenog pleja Hikmana, atletu Dragića, i darovite Italijane Paskola, Abasa i Fontekija, koji više igraju u domaćem šampionatu.

– I prošle god su napravili rezultate i tim koji je bio dobar, a sad su nadogradnjom iskoristili velika ulaganja. Imaju rezultate, dobili su Baskoniju, Darušafaku u Istanbulu, imaju četiri pobede, ambicije i razloge da se mogu nadati visokom plasmanu. Ima tu igrača sa ogromnim iskustvom, NBA iskustvom… Postižu 92 poena u Evroligi. Treba se spremiti najbolje moguće. Daćemo sve od sebe. Da li će to biti dovoljno – voleo bih da da. Verujem u nas – optimista je Radonjić.

Stil igre Milana nije baš po ukusu Zvezde: poeni u tranziciji, traženje rešenja u ranoj fazi napada, posle dva pasa, opcije pod košem sa niskom petorkom i klasičnom peticom, širenje igre sa našim Mačvanom i sjajnim Sendersom, dakle više varijacija na temu kako napasti rivala.

– Ići ćemo na pobedu. Ako budu bolji čestitaćemo. U ovoj Evroligi takvo shvatanje je logično. Sad, što dobijamo utakmice, pa pravimo drugi ambijent – to je super za nas. Pobede na strani bile su prisutne i ranije i biće i do kraja sezone, iako će biti i poraza, pa i poraza u nizu, koju se dešavaju i drugim timovima – podseća trener Zvezde na serije poraza velikana poput Fenerbahčea (tri u nizu).

Neizvesne završnice

Izuzev meča u Atini protiv Panatinaikosa košarkaši Zvezde su sve ostale utakmice u Evroligi bukvalno odigrali na „jednu loptu“: „Odlično je što smo došli u šansu da igramo te završnice protiv timova sa kojima prema papiru nemamo šta da tražimo. Ipak, ušli smo u te završnice. Protiv Bamberga smo branili taj napad i dobili. Šta će biti na kraju, videćemo. Ne bismo došli do ovde da nismo uspešni. Ne samo ove godine“, jasan je Radonjić.

Umor i ritam mečeva

Igranje mečeva na svaka dva dana sigurno proizvodi umor kod igrača Zvezde. Mogućnost eventualnih povreda samim tim je povećana, zbog čega je preventiva u vidu odmora, masaža i opuštanja mišića neophodna: “ Prvo, mi smo dovoljno spremni da izvlačimo iz ekipe ono što je potrebno da tim bude dobar. Bitnije je da tim bude dobar da bismo bili konkurentni. Duga je sezona, dešavaju se različite stvari i ne bih se bavio analizom samo jednog meča. Da li utiče umor ili nešto drugo, ne treba sagledavati iz ugla jednog meča“, naveo je prvi čovek struke, osvrnuvši se i na novi format Evrolige. „Prilagođavamo se novom formatu. Ovakve situacije imali smo u završnicama sezone, a sad smo na početku i razlike u odnosu na pripreme i nema. Imali smo ovakvih iskustava i biće još puno tih situacija do kraja sezone. Čini mi se da neće biti velika problematika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari