Sedam rekorda i jedno zlato: Đoković ima još vremena za preostalo probijanje granica 1EPA-EFE/James Ross

Mnoga dostignuća srpskog tenisera su već nemoguća misija za njegove konkurente i teško ponovljiva za buduće generacije, ali ima još stvari koje može da „prešiša“ do kraja karijere.

Prva i najvažnija je broj grend slem titula u muškoj singl kategoriji, jer je posle povratka na tron Australijen opena izjednačen sa večitim rivalom Rafaelom Nadalom (22). Rodžer Federer je poneo 20 u penziju.

Druga i njemu posebno važna je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama. U četiri dosadašnja pokušaja stigao je „samo“ do bronze u Pekingu 2008. godine, pa su mu OI u Parizu 2024. poslednja prilika.

Ako bi se u obzir uzeli teniski rekordi u obe polne „kolone“, onda su mu prepreke Australijanka Margaret Kort i Nemica Štef. Prva zbog broja grend slem trofeja (24) i jedne više recke na Australijan openu (11).

Druga mu beži u broju nedelja provedenih na vrhu WTA liste, jer ih je skupila 377. Radi se o malo boljem skoru od Novakovog, jer je Srbin povratkom na ATP tron, ovog ponedeljka, počeo 374. takvu sedmicu.

Ako ga posluže dobro zdravlje i vrhunska forma mogao bi da preskoči i legendarnu Martinu Navratilovu, pošto je ova češko-američka teniserka više od svih žena i muškaraca osvajala Vimbldon – čak devet puta.

Đoković je brojao do sedam, a Federer do osam pre prošlogodišnjeg odlaganja reketa. Nadal je nedostižni vladar Rolan Garosa, ali bi zato naš as sa trećim trofejem u Parizu postao jedini sa najmanje tri šampionska naslova sa svakog turnira najviše bodovne klase – Vimbldona, US opena, AO i RG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari