Svi Novakovi rekordi: Po čemu je sve Đoković trenutno najbolji svih vremena? 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Novak Đoković je jedan od najboljih tenisera na svetu ikada, a u dosadašnjoj prebogatoj karijeri poobarao je mnoge rekorde.

Đoković je do sada osvojio 24 grend slem titule, po čemu je daleko odmakao Rafaelu Nadalu koji ima 22 najvažnija pehara u karijeri.

Đoković je takođe čak sedam puta osvojio Završni masters u karijeri po čemu je jedini teniser u Open eri kome je to pošlo za rukom.

Dobitnik je mnogih prizanja poput Оrdеna Svеtоg Sаvе 2011, Оrdеna Srpskе nаrоdnе оdbrаnе 2011, Оrdеna Kаrаđоrđеvе zvеzdе 2012., Оrdеn Rеpublikе Srpskе 2013. gоdinе, dok je čuvenu Lаurеus nаgrаdu za najboljeg sportistu godine dobio čak četiri puta – 2012, 2015, 2016. i 2019. gоdinе.

Novak je sa teniskom reprezentacijom Srbije 2010. godine osvojio Dejvis kup takmičenje, pobedom u finalu nad selekcijom Francuske rezultatom 3:2 u Beogradu.

Đоkоvić је rеkоrdеr pо brојu nеdеlја nа prvоm mеstu АТP listе. Ukupno će kao najbolji teniser na planeti provesti 400. nedelju kao svetski broj 1, što je za 90 nedelja duže od drugoplasiranog na večnoj listi Rodžera Federera.

Novak je najbolji svih vremena i po brojci od najmanje šest odigranih finala na svakom GS takmičenju.

Pedantni statističari beleže i da je jedino njemu pošlo za rukom da pokori konkurenciju na šest Mastersa u jednoj sezoni.

Njegov potpis stoji i ispod najviše osvojenih bodova od kako je uvedena ATP lista 1973. godine (16.950), i vezanih turnirskih finala u jednoj kalendarskoj godini (15).

U Novakovu impresivnu zaostavštinu ulaze i podaci da je samo on uspeo da savlada Federera i Nadala na sva četiri grend slema, pri čemu je obojicu najčešće „tukao“ kada je bilo najvažnije – u finalima.

Istorija tenisa upamtiće ga i kao aktera najdužeg grend slem finala, prvog grend slem finala dobijenom u taj-brejku, čoveka sa najmanje izgubljenih GS polufinala, po prvoj vimbldonskoj pobedi u finalu nakon spašavanja meč lopte, najvećoj zaradi u karijeri, najviše novca prihodovanog od turnira tokom jedne sezone, najdužem spisku uzastopnih trijumfa na Mastersima.

On je najmlađi teniser koji je osvojio titulu na Masters turniru iz serije 1000, a to se dogodilo 2007. godine.

Pobedom nad Kasperom Rudom u polufinalu Rima 2022. Novak je stigao do 1000. pobede u profesionalnoj karijeri. To je do sada pošlo za rukom svega četvorici tenisera u istoriji: Džimiju Konorsu, Rodžeru Federeru, Ivanu Lendlu i Rafaelu Nadalu.

Novak je najmlađi teniser – osvajač titule u Majamiju (2007. godine, kada je imao 19 godina i 316 dana).

Novak je najmlađi teniser koji je pobedio trojicu prvoplasiranih na ATP listi na istom turniru (Kanada, 2007. godina).

Đoković je osvojio svoju prvu gren slem titulu 2008. godine na Australijen Openu pobedivši Žo-Vilfrida Congu u finalu u četiri seta i postao najmlađi igrač u Open eri koji se plasirao u polufinale na sva četiri gren slem turnira.

Trijumfom u finalu Rolan Garosa nad Stefanosom Cicipasom rezultatom 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4, Novak je postao prvi teniser u Open Eri koji je sva četiri gren slem turnira osvojio barem dva puta.

Novak je jedini teniser u istoriji koji se na sva četiri gren slem turnira plasirao bar devet puta u polufinale: US Open – 12, Rolan Garos – 11, Vimbldon – 10, Australijen Open – 12.

Pobedom u finalu Sinsinati Mastersa nad Milošem Raonićem rezultatom 1:6, 6:3, 6:4, Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je svaki Masters turnir osvojio barem dva puta.

Novak je jedini teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji deset titula na Australijen Openu.

Novak je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji svih devet Masters turnira, tzv. Zlatni Masters.

Pobedom nad Milošem Raonićem u finalu, Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio pet trofeja u Indijan Velsu.

Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je u jednoj sezoni (u singlu) dobio 30 mečeva protiv igrača iz Top 10.

Novak je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji uvodna tri Masters turnira u istoj kalendarskoj godini (Indijan Vels, Majami i Monte Karlo).

Đoković je do sada u profesionalnoj karijeri osvojio 98 titula i treći je na večnoj listi iza Džimija Konorsa (109) i Rodžera Federera (103).

Đoković je jedini teniser u Open eri koji je čak osam puta godinu završio kao najbolji teniser na svetu. Drugi na večnoj listi je Rodžer Federer kome je to šest puta pošlo za rukom.

Nole je osvojio svih devet različitih turnira iz Masters 1000 serije najmanje dva puta.

Novak je prvi na večitoj listi igrača koji su dobili meč kada su osvojili prvi set.

Novak se najbrže kvalifikovao za završni turnir ikada (za 18 nedelja i 6 dana) (2011. godina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari