Selekcija Kosova se drugi put vratila sa Merdara 1Foto: RTK2

Drugi put zaredom karate reprezentacija Kosova nije uspela da preko prelaza Merdare uđe u Srbiju i nastavi put ka Novom Sadu, gde je danas otvoren evropski šampionat u karate, javlja RTK2.

Naime, nakon što su jutros vraćeni sa prelaza, karate federacija Kosova je preko Međunarodnog olimpijskog komiteta uložila protest i dobila uverenje da će pod uslovom da ne koriste nacionalna obeležja, moći da učestvuje na prvenstvu.

Ipak na prelazu Merdare rukovodstvu saveza je rečeno da je ponovo izrečena zabrana ulaska u Srbiju.

Predsednik Ismet Krasnići je za RTK2 rekao da je sve bilo dogovoreno i da su prihvaćeni svi uslovi, pa mu nije jasno zašto je sada ponovo izrečena zabrana ulaska.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručili su jutros da su neka „lica pokušala da u dve grupe, i u dva različita termina, uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma“, zbog čega su vraćeni kako bi se sprečio  „pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu“. Dalje su još istakli da je sve učinjeno radi „zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana“.

Sa Kosova političari su poslali sličnu poruku – politika je bila važnija od sporta, ali zato što im nije dozvoljeno da se takmiče. Time je stavljena privremeno tačka na prvi pokušaj dolaska kosovske delegacije.

Drugi pokušaj usledio je nakon što se umešala Evropska karate federacija (EKF) koja je saopštila da „ulaže veliki napor da obezbedi učešće svih karatista na događajima koje organizuje EKF“.

– Kada je u pitanju Evropsko prvenstvu za seniore u Novom Sadu 2018, radimo posvećeno na tome da svi sportisti iz Evrope učestvuju na događaju. Pedeset dve od 53 nacionalne federacije su potvrdile učešće i mi idemo ka tome da osiguramo da svi mogu da se takmiče – navodi se u saopštenju EKF-a, koje smo dobili kao odgovor na prethodno poslata pitanja o vraćanju kosovskih sportista sa granice.

Da Kosovci planiraju da dođu u Novi Sad znalo se još pre mesec dana kada je sekretar Kosovskog karate saveza Nazim Gaši to potvrdio za Danas, uz objašnjenje da im je svako takmičenje važno zbog skupljanja olimpijskih bodova, te da očekuje da će kosovski takmičari imati isti tretman kao i ostali učesnici. Jer, Kosovo je već duže vreme priznati član Svetske i Evropske karate federacije, razmišljao je tada Gaši.

Ispostavilo se da su na Kosovu imali prevelika očekivanja, namerno ili slučajno pomislili su da će kao i ostali timovi nastupiti pod svojom zastavom i da će se čuti njihova himna. Kao da su prevideli da mlade kosovske rukometašice, tinejdžerke, nedavno nisu mogle da odigraju nijednu utakmicu protiv svojih vršnjakinja u Kragujevcu, i to bez bilo kakvih državnih obeležja jer su postojali bezbednosni rizici a srpska policija nije htela „da bije svoj narod“. Ovoga puta nisu se pominjali bezbednosni rizici ali ponovo kosovski sportisti, ni sa zastavom, ni bez nje, nisu mogli na međunarodno takmičenje u Srbiji, zbog čega je moguće da će uslediti kazna za Srpski karate savez.

U izjavi za N1 predsednik Kosovskog karate saveza Ismet Krasnići rekao je  da su pristali da putuju bez zastave kako tokom putovanja niko od putnika ne bi bio ugrožen. On je objasnio da iz Evropske karate federacije nikada nisu dobili dopis o posebnim uslovima za njihovo učestvovanje, to jest da ne mogu da nastupaju sa svojim državnim obeležjima. Kada im je i drugi put onemogućen ulazak u Srbiju Krasnići je kazao da mu izgleda da je „srpska strana htela da ih testitra, odnosno natera da odustanu od takmičenja”, prenela je Slobodna Evropa.

Kosovski karate savez prethodno je održao konferenciji za medije na kojoj je Krasnići demantovao navode iz Srbije rekavši da je njihova delegacija ispoštovala traženu proceduru za prelazak granice. On je takođe istakao da je tokom prethodnih meseci obaveštavao svetsku i evropsku karate federaciju o mogućim problemima u vezi s učešćem Kosova na Prvenstvu Evrope ali da ni jednog trenutka nije dobio odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari