Selektor futsal reprezentacije: Četvrto mesto na UEFA listi nije neočekivano 1Ilustracija (Arhiva) Foto: STARSPORT

Futsal reprezentacija Srbije postigla je ono što je za fudbalsku „A“ selekciju još uvek nezamislivo – četvrto mesto u Evropi po UEFA rang listi.

Srpskoj reprezentaciji malog fudbala ovo će najviše značiti u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo pošto će sigurno biti nosilac u jednoj od osam grupa.

– Četvrto mesto zaista jeste veliko iznenađenje, ali nije neočekivano pošto je mali fudbal u Srbiji u velikom napretku i rezultat je velikog rada Fudbalskog saveza Srbije, a naročito direktora za futsal Bojana Pavićevića. UEFA je promenila parametre za pravljenje svoje rang liste i još uvek ne znam po kojoj je metodologiji odredila, ali je to što smo odmah iza tri velesile (Španija, Portugal, Rusija – prim. aut.) zaista veliko priznanje koje puno znači. Ono je nagrada za planski i sistemski rad u malom fudbalu tokom proteklih godina – priča za Danas selektor futsal reprezentacije Srbije Goran Ivančić.

Reprezentativce malog fudbala u aprilu očekuju baraž mečevi protiv Finske za odlazak na Svetsko prvenstvo u Litvaniji. Srbija u futsalu do sada ima samo jedno učešće na SP, kada je 2012. na Tajlandu stigla do osmine finala. Na Evropskim šampionatima imamo tri četvrtfinala i jedno četvrto mesto (poraz u meču za treće mesto 2016. godine).

– Na papiru smo definitivno favoriti protiv Finske, ali neće to biti jednostavno kao što se očekuje. Finska je pobedila Španiju i Francusku, igrali su nerešeno sa Portugalom i Italijom, tako da nema sumnje da su veoma ozbiljna ekipa i da neće biti nimalo jednostavno.

Prvi meč protiv skandinavske ekipe igraće se u hali „Čair“ u Nišu koja je godinama unazad postala glavna baza futsalera. Reprezentativce u malom fudbalu na svakom meču gleda u proseku preko 3.000 ljudi, a na Evropskom prvenstvu 2016. u Beogradskoj areni Srbiju je gledalo čak po 12.000 ljudi. Ovakve posete zvuče naročito impresivno ako se uporede sa skromnim posetama mečevima fudbalera Srbije, naročito prošle godine u Ligi nacija (meč protiv Litvanije na stadionu Partizana gledalo samo nekoliko stotina ljudi).

– Za „Čair“ nas vežu lepe uspomene, publika nas je sjajno prihvatila i uvek se rado vraćamo u Niš. Moram reći da smo svugde sjajno dočekani i da su hale pune bez obzira na to da li igramo u Šapcu, Leskovcu ili Vranju. Savez ozbiljno radi na popularizaciji malog fudbala. Drago mi je što uvek imamo visoku posetu, ali ne bi to poredio sa fudbalerima jer je ipak sve drugačije.

Na pitanje zašto futsaleri za razliku od fudbalera nemaju problem da se plasiraju na EP i naprave rezultat, Ivančić odgovara:

– Moram biti iskren i priznati da je realno daleko teže otići na EP u fudbalu nego u futsalu. Nama je EP do sada bilo svake druge godine, a sada će tek biti na četiri i povećaće se broj reprezentacija sa 12 na 16. Od ovih kvalifikacija za EP prvi put će se igrati klasične kvalifikacije sa mečevima kod kuće i u gostima. Do sada su kvalifikacije bile turnirske i često su jedan meč i sreća na njemu odlučivali da li ćete se plasirati. Ali, pre toga imamo obavezu da prvo pobedimo Finsku i odemo na Svetsko prvenstvo na kome nismo bili osam godina.

Napredak futsala u Srbiji ogleda se i kroz to što sada postoje čak četiri ranga klupskog takmičenja.

– Direktor futsala Bojan Pavićević uradio je veliki posao na reorganizaciji lige. Sada je i druga liga zajednička za teritoriju cele Srbije, što je donelo veći kvalitet takmičenja. Možemo i da školujemo trenere za UEFA B licencu, što je takođe veliki napredak.

– Imamo četiri ranga takmičenja, manje klubova u prvoj ligi, zajedničku drugu, veći kvalitet igrača… Od nedavno imamo formiranu i mladu reprezentaciju za igrače do 19 godina, koju vodi Vladimir Jovanović. To je bitno radi selektiranja za „A“ tim jer onda igrači već u mlađem uzrastu osete velike mečeve i budu spremni za ono što ih čeka – zaključuje Ivančić.

Fudbalerke nose žensku reprezentaciju

Srbija od pre dve godine ima i žensku futsal reprezentaciju.

– Izuzetno je teško očekivati vrhunske rezultate odmah i u ženskoj konkurenciji. Treba napomenuti da još uvek nemamo domaću ligu za dame, pa selektor Dejan Mejes povlači igračice iz fudbala. To je nezgodno jer one ne igraju često mali fudbal i onda on tek na samoj reprezentativnoj utakmici može da vidi ko zaista treba da igra, a ko ne, pošto ne može da ih prati na klupskim mečevima. Mislim da Mejes radi odličan posao i siguran sam da će budućnost biti perspektivna – smatra Goran Ivančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari