Selektor Japana: Samo pobeda je opcija protiv Hrvatske 1Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Selektor fudbalske reprezentacije Japana Hadžime Morijasu rekao je danas da njegovi igrači imaju „čvrstu volju“ i da je samo pobeda opcija u utakmici osmine finala Svetskog prvenstva protiv Hrvatske.

„Imamo čvrstu volju, želeo bih da igrači zadrže nivo motivacije. Sutra je samo pobeda opcija. Igrači moraju biti i opušteni, mora im biti udobno u sopstvenoj koži, moraju biti puni energije. Ne smeju da zaborave šta je njihov cilj i šta moraju da naprave“, rekao je Morijasu, prenela je Hina.

Fudbaleri Japana i Hrvatske odigraće u ponedeljak od 16.00 na stadionu Al Džanub utakmicu osmine finala Svetskog prvenstva u Kataru.

Japan je u Grupi E zauzeo prvo mesto sa pobedama nad Nemačkom i Španijom, dok je Hrvatska bila druga u Grupi F iza Maroka.

Morijasu je dodao da se raduje utakmici, kao i da su njegovi igrači imali tri dana odmora da se spreme za meč sa viceprvacima sveta.

„Igrači su mirni i stabilni. Očekujem tešku utakmicu, nadamo se da ćemo pokazati na terenu šta su pokazivali na treninzima“, istakao je japanski trener.

Selektor Japana je rekao da su svi u ekipi spremni na „120 minuta borbe“.

„Moraćemo da imamo veći pritisak na protivnika. Moraćemo da budemo agresivniji, naša namera nije bila da igramo defanzivno protiv Nemačke i Španije. Nije nam namera ni sada. Hrvatska može da igra na različite načine, moramo da budemo spremni“, dodao je on.

Morijasu je ocenio da je ekipa najviše napredovala u „gradjenju zajedništva“, a ističe da je poraz od Belgije u osmini finala prošlog Svetskog prvenstva u Rusiji (3:2) bio važan za sticanje iskustva.

„Siguran sam da možemo da izvučemo pouke, celo Svetsko prvenstvo u Rusiji bila je jedna lekcija za nas. Sve što smo do sada napravili je važno, imamo igrače koji nisu iskusili takav poraz“, rekao je on.

Japanski selektor je pohvalio selekciju Hrvatske i dodao da ima veliko poštovanje prema toj reprezentaciji.

„Dosta su snalažljivi kao ekipa, lako se prilagodjavaju različitim situacijama i stilovima igre. Oni su uporni, čvrsti i dosledni. Biće to veliki izazov. Poznajem dosta igrača i njihovog selektora, znam i Mihaela Mikića (bivši igrač Sanfreče Hirošime). Nadam se da im neće otkriti sve naše tajne“, rekao je Morijasu, koji je pet godina vodio tim iz Hirošime.

Morijasu je ocenio da se na azijskom kontinentu radi na izgradnji povoljnog okruženja za mlade igrače. Azija je u nokaut fazi Svetskog prvenstva prvi put imala tri predstavnika (Japan, Južna Koreja i Australija).

„Poslali smo i druge trenere u druge azijske države i naš model smo preslikali u druge zemlje. Ali moramo da nastavimo pobedjivati i dalje. Japan i Koreja su imali dobar učinak, pokušavamo da podignemo nivo azijskog fudbala i mislim da smo na tom putu“, zaključio je Morijasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari