Selektor Kine Aleksandar Đorđević prisustvovao žrebu za Mundobasket: Srbija favorit u grupi i kandidat za medalju 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvu utakmicu na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u košarci reprezentacija Srbije igraće 26. avgusta protiv Kine, selekcije koju od decembra prošle godine vodi Aleksandar Đorđević.

Žrebom je odlučeno da će uz ove dve selekcije u Grupi B igrati i Portoriko i Južni Sudan, a dve prvoplasirane selekcije će nastaviti takmičenje u drugoj fazi.

Đorđević je kao selektor „orlove“ odveo do srebrne medalje na Mundobasketu u Španiji 2014. godine, a, kako je rekao za Sport klub, sa puno emocija dočekuje duel Srbije i Kine.

– Za mene je velika čast da vodim reprezentaciju Kine protiv svoje zemlje na Svetskom prvenstvu. Lično, biće to utakmica puna emocija i velikog ponosa, a sa druge strane, Srbija je jedan od pretendenata na medalju, veliki favorit u našoj grupi. Što se tiče preostala dva protivnika, nezgodni, atletski spremne ekipe. Portoriko sa velikim iskustvom na ovakvim takmičenjima. Južni Sudan toga nema, ali ima izuzetnu selekciju sa kojom je uspeo da se izbori za ovo takmičenje. To su prve impresije – rekao je Đrđević.

On je potom otkrio kako će se Kina pripremati za učešće na Mundobasketu.

– Svi već pričamo o tome šta nas čeka. Razmišljam kako već sutra da krenem na najbolji mogući način, u najboljem pravcu. Pripremamo polako sve što je neophodno za početak priprema za jedno ovakvo nadmetanje. Naravno, da već sve imamo spremno, odlučeno, prijateljske utakmice, ništa se ne menja što se nas tiče – izjavio je jedan od najboljih evropskih plejmejkera.

Đorđević smatra da su neke grupe sastavljene od više dobrih ekipa i da su moguća iznenađenja.

– Postoje neke grupe koje su jako teške ili interesantne kao ona gde su Amerika i Grčka. Grupa Japana je veoma zahtevna, tu su još Australija, Finska i Nemačka. Filipini su kao domaćini dobili dobro ‘društvo’ na startu (Italija, Angola, Dominikana). Meni se čini da će ovde, u Manili, a igraće se još u Japanu i Indoneziji, biti poseban ambijent i teško da se igra protiv njih obzirom na izuzetnu popularnost košarke. Evropske ekipe imaju svoju snagu, pravac, znaju šta hoće. Tu su Slovenija, Španija, Nemačka koja se izuzetno izdigla na poslednjem Evrobasketu, a ima veliki zadatak ispred sebe – rekao je Đorđević, koji je prisustvovao žrebu u Manili:

– Izuzetna organizacija izvlačenja, napravili su spektakl, a sve jasno, brzo, uz puno legendi. Počev od mog predsednika federacije Jao Minga, pa Dirka Novickog, Luisa Skole, Horhe Garbahoze, kao i svih ostalih koji su ispratili veliki događaj. Sedeo sam sa Predragom Bogosavljevim i Zoranom Radovićem, našim ljudima u FIBA. Ali i sa Draganom Tarlaćem, direktorom srpskog nacionalnog tima. Pričali smo o svemu i završili druženje kako to već obično radimo u ovakvim prilikama – izjavio je Aleksandar Đorđeić za Sport klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari