Selektor Pešić već razmišlja o pripremama za Mundobasket: Videćemo šta će biti sa Jokićem 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Selektor Srbije Svetislav Pešić rekao je posle utakmice u kojoj je njegova ekipa pobedila Veliku Britaniju (101:83) i plasirala se na Mundobasket da je još uvek neizvesno da li će imati na raspolaganju najbolje igrače za ovo takmičenje.

Najneizvesniji je nastup igrača iz NBA lige, pre svih Nikole Jokića.

– Odmah počinjemo pripreme. Pravimo kalendar, imamo neke pozive za utakmice u pripremnom periodu. Moramo da vidimo kako da izaberemo protivnike, to nam je prioritet od sutra – rekao je Pešić i dodao:

– Po sporazumu NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme 28 dana pre početka. Ništa se još ne zna. Jokić će možda osvojiti NBA, dokle će on igrati. Ne znamo šta će biti, dokle će Bogdanović stići. Evroliga je tek sada počela, sada je svaka utakmica plej-of. Najbolji timo završavaju u trećoj nedelji juna, a mi u trećoj moramo da se skupljamo. Gledaćemo da u junu pozovemo kandidate koji su odavno završili sezonu, da napravimo zajednički trening. Idemo da izvučemo najbolje, da se dobro pripremimo. To je prioritet.

On je dodao da su ove kvalifikacije bile veliki profesionalni izazov za njega.

– Prvi put se kao trener suočavam sa novim sistemom takmičenja. Suočavaš se sa dosta stvari, koje ne zavise od tebe. Vrlo teška situacija za nas, najduže kvalifikacije koje su napravljene. Da se ne ponavljam, imali smo preko 40 igrača koji su igrali kvalifikacije, znači kontinuitet ne postoji. To je improvizacija.

Želim da kažem da je dosta komplikovano igrati kvalifikacije. Videli ste šta su uradili naši prijatelji iz Argentine. Oni su izgubili od ekipe koja nije favorit. Samo tri dana pre toga su dobili Kanadu, koja je ekipa, koja će ići na medalju. I to su pobedili bez Deka i Laprovitole. Oni su otputovali za drugu utakmicu, a Laprovitola je promašio dva bacanja… Mislite dođu igrači iz Evrolige i mislite da je sve rešeno? Pa nije rešeno – istakao je Pešić.

Selektor je dodao da bi ova reprezentacija mogla da se plasira i na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

-Nismo imali kontinuitet, ali smo videli i dobre stvari. Momke koji potencijalno će igrati na Svetskom prvenstvu, a nadamo se i Olimpijske igre – zaključio je Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari