Selektor postao samostalan, direktor došao na gotovo 1Foto: STARSPORT

Kada novi sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije na promociji ima potrebu da naglasi da će selektor „A“ tima slobodno i bez mešanja moći da bira igrače na koje računa, onda je to najbolji dokaz da u domaćoj „kući“ fudbala mnogo toga nije funkcionisalo kako treba u proteklih godinu i kusur dana.

– Niko se neće mešati u tim Tumbakoviću, on će sastavljati spisak i odgovarati za rezultate – rekao je sportski direktor FSS Vladimir Matijašević.

Iako se u normalnim okolnostima pitanje u vezi sa samostalnošću selektora ne bi ni postavljalo, javnost je poverenje u nezavisnost institucije šefa struke nacionalnog tima izgubila još pre godinu i po dana, kada je Slavoljub Muslin otišao zbog pritisaka u vezi sa pozivanjem Sergeja Milinković Savića. Mladen Krstajić je kao njegov naslednik verovatno sledio sve želje vrha Saveza, koje su na Svetskom prvenstvu u Rusiji kulminirale izvođenjem, po mišljenju mnogih, takozvanog menadžerskog tima protiv Brazila.

Na primer, tadašnji fudbaler Crvene zvezde Nemanja Radonjić zabeležio je igranje na sve tri utakmice na Mundijalu, a potom ga je klub u avgustu prošle godine prodao Olimpik Marselju. Nema veze što se ni pre ni posle Mundijala Radonjić nije naigrao za „orlove“, a realno po prikazanom kvalitetu nije ni zasluživao da bude na najužem spisku.

Zanimljivo je da je FSS novog sportskog direktora imenovao kada su sva bitna pitanja, o kojima bi on trebalo da iznese svoje mišljenje, već bila rešena. Ljubiša Tumbaković je već bio postavljen za selektora „A“ tima, a Nenad Milovanović je već preuzeo dužnost kormilara mlade reprezentacije. Prethodni sportski direktor Darko Kovačević praktično je sam sebe žrtvovao izjavama da „pobunjenici“ Luka Milivojević i Matija Nastasić neće više nikada igrati za „orlove“.

Tako je vrh Saveza praktično iskoristio nesmotrenost svog visokog činovnika da preko njegovih leđa (čitaj: njegovog odlaska) reši problem otvorenog fronta čelnika FSS sa nekim od najvažnijih reprezentativaca. Stoga će jedini pravi zadatak koji će Matijašević kao novi sportski direktor imati, pošto su kadriranja završena bez njega, ustvari biti uloga pomiritelja.

– Ne bih se previše osvrtao na ono što je bilo, gledam samo napred. Ne vidim razloga da se neko od igrača ne odazove, ali to će zavisiti od selektora, ja ću mu biti produžena ruka. Naravno svi su dobrodošli – rekao je doskorašnji direktor Čukaričkog.

FSS je tako uspeo da za manje od dve godine potroši tri legende domaćeg fudbala – Muslina, Krstajića, Kovačevića. Jedan je u posao ušao naivno, misleći da će moći da budu samostalan u radu, drugi je svesno pristao da bude „krpa“ politizovanog vrha Saveza, a treći je verovatno zaboravio kako stoje prilike u Srbiji. Vladimir Matijašević nije reprezentativna legenda iako je bio odličan defanzivni fudbaler.

Međutim, svojim radom u Čukaričkom zavredeo je poštovanje, zbog čega su očekivanja javnosti od njega na novom položaju u FSS s pravom velika, verovatno mnogo veća od njegova dva prethodnika Gorana Bunjevčevića i Darka Kovačevića. Za selektora smo sada od njega saznali da će (ipak) biti samostalan, a samo će vreme pokazati da li će i sportski direktor biti samostalan u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari