Sep Blater objasnio kako je bivši francuski predsednik, Sarkozi, oduzeo SAD organizaciju Mundijala 2022. i predao je Kataru 1EPA/LAURENT GILLIERON

Nekadašnji predsednik Međunarodne fudbalske federacije svedočio o burnim događajima iz 2010. godine.

Mada planeta broji sitno do početka nadmetanja reprezentacija za titulu najboljeg u svetu najpopularnijeg sporta, ne prestaju kritike na račun organizatora Mundijala 2022. i kontroverzne priče na račun Katara.

Najnoviju je u etar pustio ni manje ni više nego Sep Blater, prvi čovek FIFA u vreme kada je odlučeno da se najbolji fudbaleri sveta prvi put skupe u pomenutom delu Azije i to u zimsko dona, kao nikada do sada.

„Izbor Katara bio je velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine. To je trebalo biti gest mira za te dve zemlje, jer bi dobile priliku da jedna za drugom organiziraju Svjetsko prvenstvo“, svedoči mnogo kasnije Blater za medije u rodnoj Švajcarskoj.

Dogovor je propao zbog mešanja politike, tačnije jedne države i njenog predsednika, samo sedam dana uoči kongresa FIFA 2010. godine.

„Nazvao me Mišel Platini (tadašnji predsednik Evropske fudbalske federacije, prim. aut) i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsednika Nikole Sarkozija  koji je upravo završio sa sastankom s prvim čovekom Katara.

Sarkozi je tada rekao Platiniju da želi da dodele Kataru domaćinstvo Svetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao što bih ja uradio da predsednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osećaj, jer mi u Švajcarskoj nemamo predsednika. Na kraju su četiri glasa koja je doneo Platini presudila da Katar bude domaćin umjsto SAD. To je istina“.

„Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest meseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrednosti od skoro 15 milijardi dolara“, prekasno je predočio Blater, čija je karijera u FIFA praćena raznim skandalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari