Šest kola do kraja Evrolige velika gužva za ulazak u plej-of 1Foto: EPA-EFE/Panagiotis Moschandreou

Dvokružni sistem sa 18 klubova predstavlja dobitnu kombinaciju za Đordija Bertomeua.

Iako bi se mnogo toga moglo zameriti prvom čoveku Evrolige, koji sve manje vodi računa o sportskim vrednostima, tradiciji, i košarkašima, na šest kola do kraja ligaškog dela neizvesnot se utemeljila u zidine Top 8 faze. Za preostala tri mesta, faktički do 34. kola, konkurisaće čak devet timova, nadajući se da će uspeti da se pridruže Efesu, Realu, Barseloni, Makabiju i CSKA koji su već obezbedili ulaznice za četvrtfinale.

Trećina utakmica ligaškog dela odigrava se tokom duplih nedeljnih programa. Završna kola ukrštaju se sa plej-ofom u pojedinim ligama, poput regionalne ABA, dok naporan raspored favorizuje one ekipe koje za putovanja imaju obezbeđene direktne čarter letove. Iako je gledanost sasvim dobra, a posećenost u halama očekivana, prezasićenost ponudom tema je koja će tek biti analizirana. Sistemski, favoriti su u određenoj meri zaštićeni i s tim u vezi, negde je bilo i očekivano da prvih pet mesta u Top 8 fazi bude kaparisano znatno pre poslednjih rundi.

Situacija je trenutno takva da će za pozicije od 5. do 8. mesta vrlo verovatno do poslednjeg kola konkurisati devet klubova, među kojima i Crvena zvezda, barem teoretski, ima solidne šanse. Prema formi, reklo bi se da su Žalgiris i Olimpijakos u boljoj situaciji u odnosu na ostatak konkurencije. Velikan iz Kaunasa nanizao je šest pobeda na poslednjih osam utakmica: do kraja takmičenja ugostiće Fenerbahče i u poslednja dva kola CSKA i Bajern. Gostovaće Barseloni, Valensiji i Makabiju i sa najmanje četiri pobede izvesno bi se našao u plej-ofu.

Olimpijakos je sa Dvajtom Bajksom, Oktavijusom Elisom i Šakilom Mekisikom napravio poslednje dobre poteze u doselektiranju ekipe. Znatno je ubrzao ritam, rasteretio Printezisa i Papanikolaua i došao do najboljeg ovosezonskog evroligaškog niza od četiri pobede na poslednjih sedam utakmica. Atinjani do kraja imaju solidan raspored, a s obzirom na to da ne igraju domaće takmičenje, moći će da se u potpunosti posvete obavezama u Evroligi.

PAO je, u odnosu na večitog rivala, među kandidatima za plej-of, uz Milano, u najlošijoj formi. Zeleni su u seriji od šest poraza na poslednjih sedam utakmica – procenti šuta su im naglo opali, kao i broj asistiranih poena. Bilo je mečeva na kojima su se pošteno obrukali, nalik poslednjem protiv CSKA (66 poena, 23 odsto za tri). Nik Kalates je neprepoznatljivo neubedljiv, dok je Rik Pitino ostao bez ikakve produktivnosti centarske linije. Milano sve više liči na grupu građana, a Etore Mesina na trenera bez ideja i autoriteta. Gazda Đorđo Armani ponovo je uzalud bacio više od deset miliona evra (polovinu budžeta puni sponzorski pul) pošto je ekipa od poslednjih 12 izgubila čak devet mečeva.

Uz Milano i Baskoniju, Fenerbahče od pomenutih devet kandidata, ima najlošiju odbranu. Igrači deluju bezvoljno, prezasićeno i bezidejno, samim tim i ne čudi što je Željko Obradović već dva puta tokom sezone odbio ponudu kluba da produži ugovor. Govori se i da su pojedinci izuzetno nezadovoljni ulogom, minutažom, ali i tretmanom tako da bi za Fener u datim okolnostima plasman u Top 8 bio dobar rezultat.

„Kanarinci“ u poslednjih šest kola imaju dobar raspored, baš kao i Baskonija, koja je u seriji od četiri pobeda na poslednjih pet utakmica. Himki je u datom kontekstu možda i u najboljem položaju. U Rusiji još uvek nisu pražnjene tribine zbog koronavirusa i to bi mogao da bude vrlo bitan faktor, pogotovo ako se saslušaju predlozi resornih ministarstava Španije, Italije, Nemačke da se sportski događaji do daljnjeg organizuju bez prisustva publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari