Sestre Vilijams za titulu 1Foto: Michael Reynolds/EPA

Ko god bude osvojio titule u muškom i ženskom singlu, ovogodišnje izdanje Australijan opena biće upamćeno kao posebno.

U prvoj kategoriji zbog teniskog vaskrsa i finala prerano otpisanog velikana Rodžera Federera, koji će se za 18. grend slem trofej boriti možda sa, takođe prežaljenim, divom Rafaelom Nadalom, a u drugoj zbog 14 godina čekane reprize sestrinskog okršaja Serene i Venus Vilijams u poslednjem meču turnira u Melburnu.

Švajcarac je bez pompe stigao u Australiju, ne obazirući se na zlurade komentare da mu je zbog lepih godina i višemesečne pauze zbog povrede, prošlo vreme u eri Endija Mareja i Novaka Đokovića, ali je bivši broj 1 rušio prepreku po prepreku, da bi juče i zemljaku Stanislasu Vavrinki pokazao da još uvek igra mnogo dobro – 3:2 (7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3). Posle tri sata i osam minuta žestoke borbe izborio se za 28. grend slem finale u karijeri, odnosno prvo posle 2012. godine. Usput postavši najstariji učesnik finala turnira „velike četvorke“, s više od 39 godina, koliko je imao Ken Rozvel, kada je 1974. igrao za titulu na Otvorenom prvenstvu SAD.

– Osećao sam da je Sten izgledao odmornije posle pauze u drugom setu i da je igrao bolje, a ja sam loše servirao… Mislim da će biti dovoljno vremena da se potpuno oporavim od povrede primicača, jer ako me u finalu bude čekao Rafa, biće zaista teško – realan je Federer, posle 19. trijumfa u 22 duela sa Vavrinkom, a pred šesto finale na AO, od kojih je četiri rešio u svoju korist.

Žensko finale biće, pak, porodični duel u kojem će se Serena boriti za svoj sedmi trofej u Melburnu, a njena sestra Venus za prvi. Baš kao davne 2003, kada je prva imala 22, a druga 23 godine. Ovog puta je američka veteranka Venus do finala došla preko 11 godina mlađe zemljakinje Koko Vandevej – 2:1(6:7, 6:2, 6:3), dok je Serena zaustavila jednako iskusnu Hrvaticu Mirjanu Lučić – Baroni – 2:0 (6:2, 6:1).

– Kada igram sa Serenom imam osećaj kao da igram protiv najboljeg rivala. Uvek je teško, dajem sve od sebe, bez obzira na to što je sa druge strane mreže moja sestra – poručila je Venus, inače vlasnica sedam grend slem titula, od čega čak pet vimbldonskih.

U slučaju da dobije sestru Serena će podići 23. grend slem trofej u karijeri i na listi najvećih šampionski preteći Nemicu Štefi Graf (22).

– Iako me niko nikada nije toliko pobeđivao kao ona, Venus je najveća inspiracija. Ona mi je zapravo sve u životu. Bez obzira šta se desi u subotu mi pobeđujemo – raduje se uspešnija Vilijamsova 28. meču sa najbližom rođakom, posle 16 slavlja u istima.

Braća Brajan jure rekord

Američki teniseri, braća Majk i Bob Brajan, plasirali su se u finale muškog dubla na Australijan openu posle pobede nad španskim kolegama Karenom Bustom i Giljermo Garsijom Lopezom – 2:0 (7:6, 6:3). Tridesetosmogodišnjacima će to biti šansa za osmu titulu na AO, odnosno 17. grend slem u dublu, koja bi ih poravnala sa rekorderom Džonom Njukombom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari