Sevilja tvrd orah za Nemce 1Foto: EPA-EFE/ JUANJO MARTIN

Deset meseci posle finala Lige šampiona u Kardifu fudbaleri Juventusa i Reala večeras će se ponovo gledati oči u oči, ovog puta sa pravom na popravni jer će 90 minuta u Torinu biti samo polovina četvrtfinalnog dvomeča istog takmičenja.

Ambicije su im iste, tj pobedničke, ali su im motivi nešto drugačiji, jer italijanski velikan sanja osvetu za junsku katastrofu u velškoj prestonici a španski div priželjlkuje reprizu glatkog i grandioznog trijumfa, s četiri data gola i samo jednim primljenim.

– Svaka utakmica je drugačija. Ne bih voleo da bude kao u Kardifu. Naš cilj je da se borimo do poslednjeg minuta revanša u Madridu – poručio je čuveni golman crno-belih Đanluiđi Bufon, a onda bez uvijanja protivniku dao ulogu favorita.

– Real je bolji tim od Juventusa. Ne kažem to ja, to kaže istorija. Osvajanje Lige šampiona je i dalje san, ali će biti teško ostvariti ga. Mi možemo da se takmičimo sa Realom, ali oni su uvek pokazivali da imaju nešto posebno, drugačije. Šta ih čini drugačijima? Pa, oni su daleko najbolji tim na svetu. Da li iko sumnja u to? Osvojili su tri puta Ligu šampiona u poslednje četiri godine, to sve govori – iskren je jedan od najboljih čuvara mreže u ovom veku, posebno impresioniran Kristijanom Ronaldom, strelcem sedam golova u pet sudara „kraljevića“ sa „starom damom“.

– Kada je pred golom pravi je ubica. Imao sam sreće da igram protiv Brazilca Ronalda, protiv Zlatana Ibrahimovića, ali Kristijano Ronaldo beleži rekord za rekordom i ima moje puno divljenje – smatra golman pred sportskom penzijom.

– Da li je ovaj Real nepobediv u Evropi? Nijedan tim nije nepobediv – tvrdi Bufon.

„Kraljevići“ to nisu ni u Primeri, gde su posle gomile kikseva izgubili korak sa vodećom Barselonom u šampionskoj trci, ali su posle poraza od Espanjola krajem februara zaređali 10 trijumfa u svim takmičenjima, sa sve dva slavlja protiv preplaćenog tima Pari Sen Žermena u osmini finala.

– Duel sa Juventusom dolazi u dobrom trenutku po nas. Dobro igramo poslednjih nekoliko meseci, postižemo više golova i pokušaćemo da iskoristimo situaciju u kojoj se ekipa trenutno nalazi – Realov napadač Lukas Vaskez prenosi samopouzdanje ostatka tima.

Zinedin Zidan je nešto suzdržaniji i ne oslanja se previše na rezultatsko buđenje Madriđana u španskom prvenstvu.

– Ovo je drugačije takmičenje i drugačija utakmica. Moramo da uđemo maksimalno motivisani u duel i da damo sve od sebe da postignemo gol u Torinu, kako bismo olakšali sebi posao u revanšu – zna francuski stručnjak koliku težinu ima pogodak u gostima.

Pride je za nekada vrhunskog fudbalera ovaj poslovni izlet do severa Italije od posebne emotivne važnosti.

– U Torinu sam postao čovek, uvek ću navijati za Juventus. On je uz Real klub mog života – ne stidi se da podseti Zidan.

Drugi dvomeč nema ništa od ove simbolike, jer će višestruki osvajač Lige Evrope poslednjih godina – Sevilja i uvek moćni Bajern, s pet titula LŠ, prvi put „ukrstiti koplja“. Španski domaćin prve utakmice posle izbacivanja drugog velikog favorita – Mančester junajteda i prvog prolaska u Top 8 elitnog takmičenja još od 1958. godine, a nemački gost na krilima vikend goleade protiv večitog rivala Borusije Dortmund (6:0) i kaparisanja nacionalne titule.

– Ne smemo da se opustimo. Videli smo i protiv Junajteda, kada su poveli 1:0, da su nastavili da igraju ofanzivno. Zato ću pogledati više video-analiza Seviljinih igara i pokušati da što bolje pripremim ekipu za tu utakmicu – najavio je čuveni trener Jup Hajnkes.

Uz to, Sevilja nije izvukla deblji kraj ni u jednom od dosadašnjih 11 mečeva sa nemačkim protivnicima igranim ne njenom „Sančez Pishuanu“.

– U utorak ćemo pokušati da imamo što duže loptu u našem posedu i da što manje moramo da trčimo – otkrio je njen mladi strateg Vinćenco Montela.

Sitna prednost „kraljevića“

Ovo će biti jubilarni 20. susret Torineza i Madriđana. Španski klub ima sitnu prednost u pobedama (9) u odnosu na italijanskog takmaca (8), ne i u golovima (22:22), dok su svega dve utakmice završene nerešenim rezultatom. Na drugoj strani, Bajern i Sevilja kreću od nule.

19 titula na „gomili“

Tri od četiri večerašnjih četvrtfinalista ima zajedno 19 replika pehara Lige šampiona u svojim trofejnim vitrinama. Najviše Real – 12 (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2002, 2002, 2014, 2016, 2017), pa Bajern – 5 (1974, 1975, 1976, 2001, 2013) i na kraju Juventus – 2 (1985, 1996).

Raspored polufinala

utorak

Juventus – Real 20.45

Sevilja – Bajern 20.45

* revanši su 11. aprila

sreda

Barselona – Roma 20.45

Liverpul – Mančester siti 20.45

* revanši su 10. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari