Siner u Indijan Velsu oborio 48-godišnji rekord italijanskog profesionalnog tenisa 1Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Najbolji italijanski teniser Janik Siner, trećeplasirani na svetskoj listi, ne posustaje, mada se i nije očekivalo da će mu pobednička niska biti prekinuta u trećem kolu u Indijan Velsu, na prvom od devet turnira iz maste3rs serije u sezoni.

U duelu za ulazak u osminu finala savladao je Nemca Jan-Lenarda Štrufa (25. mesto) sa 6:3, 6:4.

Sledeći protivnik mu je Amerikanac Ben Šelton (16), a bude li uspešniji i od njega, srešće se u četvrtfinalu s boljim iz meča Grka Stefanosa Cicipasa (11) i Čeha Jiržija Lehečke (32).

Siner je u seriji od 17 pobeda, koja je počela na završnom turniru Dejvis kupa u Malagi u novembru prošle godine, kada je u polufinalnom susretu Italije i Srbije savladao Novaka Đokovića, a zatim je dao doprinos i da azuri uzmu „salataru“ prvi put posle 1976.

Tada je i u finalu s Čileom u Santijagu (4:1) glavna uzdanica Italijana bio Adrijano Panata, koji je u toj godini ostvario 16 pobeda uzastopce.

Upravo njega je Siner i nadmašio u nacionalnom rekordu u profesionalnom tenisu, koji je odolevao 48 godina.

Posle trijumfa u Dejvis kupu novi teniski junak Apenina se sa sedam pobeda na Australijan openu domogao svog prvenca na turnirima za grend slem, a i u Melburnu je bio bolji od Đokovića, koga ne samo da je rastavio od trona nego mu je i naneo prvi poraz u polufinalu na „Rod Lejveru“ posle svih deset proboja u finale.

Siner je zatim s pet pobeda podigao i trofej u dvorani u Roterdamu, a u Indijan Velsu je preskočio obe prve prepreke.

Trijumfuje li i u Indijan Velsu, gde je prošle godine dogurao najdalje u svoja prva tri učešća, ali je poražen u polufinalu protiv potonjeg osvajača Španca Karlosa Alkaraza, postaće prvi teniser u Open eri (od 1968) koji je posle prvenca na grend slemu pobedio na sledeća dva turnira.

Kad se Đoković, recimo, u Melburnu 2008. ovenčao prvom od rekordne 24 titule, poklekao je na prvom idućem izazovu pred drugim rivalom. Francuz Žil Simon ga je savladao u dvorani u Marselju.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari