"Širio propagandu protiv države": Iranski fudbaler sa treninga odveden u zatvor 1EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Redovni kritičar društvenih problema u Iranu i bivši reprezentativac te zemlje,Vorja Gafuri, lišen slobode.

Prema saznanjima novinske agencije Fars, hapšenje se desilo na treningu Fulada, čiji dres nosi ovaj slobodoumni fudbaler. I to pod optužbom da je „potamnio reputaciju reprezentacije i širio propagandu protiv države“.

Gafuri je poznat je po tome što priča ono što misli, iako se to često kosi sa zvaničnom politikom Irana i postupcima tamošnje vlasti, pa se tako jednom prilikom našao na udaru vrhovnog lidera Irana, Ajatolaha Ali Hamneja, koji mu je javno zamerio da „grize ruku koja ga hrani“.

Između ostalog, zagovarao je prisustvo žena na fudbalskim utakmicama muških ekipa i oštro osudio svojevremeno hapšenje jedne zemljakinje, kada je pokušala da uđe na stadion.

„Kao fudbaler, zaista postajem ponižen zbog toga što igram u eri u kojoj je našim majkama i sestrama zabranjeno da uđu na stadione“, prokomentarisao je tim povodom.

Ta zabrana je ukinuta 2022. godine, na nivou čitave države, ali je pre par meseci jedna devojka preminula od posledica mučenja u zatvoru, gde je završila zbog nepravilnog nošenja islamske odeće.

Gafuri je i tim povodom  oštro i bez straha podigao glas, pružajući podršku protestantima na ulicama Teherana i drugih gradova, što ga je očigledno koštalo slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari