Širom Starog kontinenta tokom nedelje igraju se završnice nacionalnih kupova 1Foto: EPA_EFE/SERGEI ILNITSKY

Druga nedelja februara obično je u takmičarskoj godini rezervisana za odigravanje završnih turnira nacionalnih kupova širom Starog kontinenta.

Košarkaški fokus se u tom intervalu pomera sa Evrolige, Evrokupa, FIBA Lige šampiona ka takmičenju koje ima specifičnu vrednost, protkanu dubokom tradicijom i konotacijom koja čak može biti i društveno-istorijska. Obično je najneizvesnije u Španiji, dok u Italiji često biva vrlo zanimljivo, s obzirom na to da su favoriti opterećeni i umorni evroligaškim izazovima, odnosno učešćem u Evrokupu, a neretko im je roster nešto kraći i uslovljen kvotom inostranih igrača.

Završni turnir u Španiji ove sezone odigraće se u Madridu, bez prisustva publike. Teorijski i prema predviđanjima Real i Barselona biće favoriti, međutim ne u meri u kojoj bi možda trebalo da budu. Madriđani su već izvesno vreme opterećeni kadrovskim problemima, i to toliko složenim da je veliko pitanje koliko će uopšte prvotimaca trener Laso moći da koristi u rotaciji. Entoni Rendolf je zbog kidanja Ahilove tetive odavno već završio sezonu, Ljulj i Rudi Fernandez konstantno kubure sa povredama, njima se pridružio i Kerol, dok je Laprovitola ispao iz kombinacije zbog pozitivnog testa na korona virus.

Barselona nema takvih problema i s tim u vezi opravdano je projektovana kao glavni favorit. Kataloncima pak žreb nije bio naklonjen, utisak je da će imati najteži put do finala jer se u borbi za polufinale sastaju sa nepredvidivom Unikahom ove sezone, a potom u projektovanoj borbi za finale mogli bi da nalete na Baskoniju, zvaničnog šampiona Španije. Baskijci su tek posebna priča, ekipa koja je u stanju da Real dobije u Madridu na način da „kraljevski klub“ spusti na preskromna 64 poena, a da prethodno veže pet evroligaških poraza.

Zanimljivo je to da isključivo Real i Barselona pehar nacionalnog kupa podižu od 2010. Madriđani su aktuelni osvajači i klub koji je ukupno 28 puta bio najbolji, dok je Barsa u 25 navrata podizala cenjeni pehar koji je u Španiji „kraljevskog karaktera“.

U Italiji će najveći favoriti sigurno biti Olimpija i Virtus, najbogatiji i klubovi koji imaju ubedljivo najkvalitetnije rostere. Žreb je pak bio takve prirode da ih je „ukrstio“ u potencijalnom polufinalu. Od ostalih učesnika, Brindizi ove sezone igra sasvim korektno, izabranici trenera Vitušija uspeli su da u Seriji A savladaju i Milano i Virtus. Nik Perkins se nametnuo kao korpulentan, snažan, pritom i levoruki centar, dok je Dianđelo Herison jedan od dominantnijih bekova u čitavom šampionatu. Sasari je takođe vrlo neugodan rival, na završnicu kupa stigao je nakon serije od sedam vezanih pobeda u Seriji A i može se takođe pohvaliti pobedom nad bolonjskim Virtusom. Čuveni Žanmarko Poceko fino je uklopio igrače, napravio dobru kombinaciju inostranih i domaćih, među kojima je u gro plan izbio 26-godišnji plej Marko Spisu. Od poznatijih, za Sasari nastupaju: Miro Bilan, Filip Krušlin, Stefano Đentile (sin poznatog Nanda), Toni Katić, Elmantas Bendžijus…Srpski plej, Vasilije Pušica odlično je započeo sezonu, ali je zbog teške povrede već mesecima van tima. Trst bi takođe mogao da napravi iznenađenje; pre tri kola u Seriji A ubedljivo je savladao Armani i to u Milanu ubacivši rivalu čak 100 poena. Milton Dojl, nekadašnji košarkaš Bruklina najbolji je strelac tima u kojem su sreću pronašli i Argentinci Markos Delia i Huan Fernandez.

 

Mega ubedljiva za polufinale

Košarkaši Mege postali su prvi polufinalisti Kupa Radivoja Koraća pobedom nad Mladosti iz Zemuna rezultatom 93:69 (31:14, 25:28, 20:14, 17:13). Protivnik Mege u polufinalu je bolji iz drugog polufinala FMP Železnik – Vojvodina koje je igrano večeras. Izabranici Vladimira Jovanovića krenuli su veoma dobro i već u prvoj četvrtini stekli 17 poena razlike i u nastavku su lako kontrolisali igru i rezultat. Najefikasniji je bio Filip Petrušev sa 22 poena i pet skokova, Luka Cerovina je imao 19 koševa i šest skokova, a Marko Simonović 14 poena i čak 16 uhvaćenih lopti. Na drugoj strani istakli su se stranci: Nigerijac Igbanu sa 15 poena, Amerikanac Dreksler sa 11 i Francuz Gombold sa 10. U drugom polufinalu sastaće se pobednici večerašnjih mečeva Partizan – Borac i Crvena zvezda – Radnički (KG).

 

Završnice širom Evrope

Kup završnica tokom ove nedelje odigraće se i u Litvaniji, Poljskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Izraelu… U Hrvatskoj su recimo već poznati finalisti, za trofej će se boriti Split i Zadar koji je prethodno u neizvesnoj završnici eliminisao Cibonu. Splićani su bili bolji od Furnira. U Izraelu se čeka na datum finala zbog želje organizatora da se utakmica odigra makar pred malim brojem navijača što trenutno pravila u državi ne dozvoljavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari