Skupa osveta Živkovića 1Foto: EPA-EFE/ Achilleas Chiras

Povratkom u voljenu Benfiku posle pet godina, Žorž Žezus krenuo je sa potpunom rekonstrukcijom tima nameren da „po hitnom postupku“ vrati titulu u klub, odnosno iz prve obezbedi plasman u Ligu šampiona.

Menadžment je tokom leta potrošio više od 50 miliona evra prilikom dovođenja pojačanja, uspevši istovremeno da se godinu dan pre isteka ugovora rastane sa Andrijom Živkovićem, koji bi ih u takmičarskoj 2020/21 „koštao“ skoro pet miliona evra.

Ni slutili nisu u Benfiki da će ih upravo srpski fudbaler skupo stajati i da će im dikretno izbiti više od 15 miliona evra.

Naime, PAOK je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, na svojoj Tumbi, eliminisao Benfiku trijumfom od 2:1 (0:0) obezbedivši tako učešće u plej-ofu Lige šampiona i u najgorem slučaju grupnu fazu Lige Evrope.

Manje od devet minuta, po ulasku u igru u 66. minutu, bilo je potrebno Živkoviću da svoj doskorašnji klub natera na kapitulaciju.

Način na koji je postigao gol za 2:0 u 75. negde ilustruje i koliko je Srbin bio potcenjen na La Lužu, odnosno da nije isključivi krivac za to što je za četiri sezone odigrao svega 55 utakmica.

Trener Fereira, inače, takođe Portugalac, postavio je Živkovića taktički na mesto koje mu u suštini najviše odgovara.

Uprkos tome što je poslednjih godina daleko više vremena provodio na tribinama nego na terenu, trener PAOK-a odlučio je da 24-fudbaleru stasalom u Partizanu, ukaže šansu na nekih 25 minuta do kraja utakmice.

Živković je zauzeo mesto u navali po desnoj strani (PAOK igrao u sistemu 3-4-3) i već u prvoj situaciji demonstrirao najveći kvalitet zbog kojeg je 2016. dobrano ispraznio kasu Benfike (njegov transfer jedan od najintrigantnijih, isprepletan brojnim bonusima sa progresivnim rastom plate po godini petogodišnjeg ugovora).

Rođeni Nišlija zaleteo se pravo na iskusnog Vertongena (došao letos iz Totenhema), napravio dribling u njegovu kvalitetniju levu stranu i odmah iz narednog koraka šutirao u golmanov levi ugao.

Srbin je uhvatio nespremnog golmana Vlahodimosa, sa kojim je do pre petnaestak dana redovno sarađivao na treninzima.

Tokom karijere u Partizanu, ali i nastupima u mlađim reprezentativnim kategorijama Srbije, Živković je nebrojano puta demonstrirao i dokazivao da mu je pomenuta „lepeza poteza“ najbolja i najproduktivnija.

S tim u vezi, čudi kako je tako slabo iskautiran, donekle i verovatno potcenjen od strane stručnog štaba Žorža Žezusa, inače poznatog po tome da je vrsni taktičar i odličan motivator.

Utakmicu su, inače, obeležili Dimitris Janulis, 24-godišnji Grk koji je briljirao po levoj strani u manevru, kao i srpski golman Živko Živković.

Doduše, bivši čuvar gola Partizana nije bio preterano opterećen preciznim i zahtevnim šutevima rivala (šest u okvir gola), ali je ostavio dobar utisak sigurnim intervencijama i pravovremenim istrčavanjima.

Janulis je poslednjih meseci velika želja Njukasla: menadžer „svraka“ Stiv Brus u reprezentativcu Grčke vidi odlično rešenje po levoj strani umesto Denija Rouza (istekla pozajmica iz Totenhema), odnosno povređenog Džetra Vilemsa.

Njukasl je spreman da klubu iz Soluna na ime obeštećenja ponudi četiri miliona evra, međutim PAOK traži više za igrača poniklog u njegovim redovima, koji je, doduše, čak u četiri navrata slat na pozajmice.

Ekipu trenera Fereire u plej-ofu očekuje dvomeč sa ruskim Krasnodarom, koji u dosadašnjem delu ruske Premijer lige nije ostavio neki poseban utisak. Biće to serija vredna najmanje 15.250.000 evra koliko će dobiti klub samo za plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari