Skupština ABA ni u najavi 1Foto: ABA/ Mornar media pro

Takmičarska 2020/21. trebalo bi da bude jubilarna 20. sezona regionalne ABA lige, međutim ako u najkraćem roku ne bude došlo do kompromisa, lako bi moglo da se dogodi da već prolongirana za dve nedelje, takmičarska godina u regionu uopšte i ne počne.

Devet dana do predviđenog starta ključna sednica Skupštine ABA lige nije zakazana, niti se uopšte može naslutiti kada bi predstavnici klubova mogli da se okupe i usvoje krucijalne odluke.

Partizan je uporan u nameri da opstruiše funkcionisanje reginalnog takmičenja dok ne istera svoje, a zbog nemanja neophodnog konsenzusa nijedna od najvažnijih odluka poput valorizacije prenosa vlasničkih prava, imenovanja direktora lige, evidencije sudija, usvajanja kovid protokola, proširenje Lige na 14 klubova… ne može biti izglasana.

S obzirom na to da je na prethodne tri sednice Partizan bio za to da se obavi prenos vlasničkih prava, Liga je ista prenela i na FMP, međutim da bi valorizacija bila adekvatna, odnosno sve dogovoreno zavedeno u sudski registar, neophodna je pismena saglasnost svih 12 klubova.

Partizan je izričit u tome da neće pristati na dogovor sve dok se kao stavka u rešavanju sporova među klubovima, umesto Privrednog suda u Zagrebu (gde je Liga osnovana), ne zavede Sportski arbitražni sud u Lozani.

Crno-beli su uvereni da jedino „CAS“ kao arbitražno telo može u kratkom vremenskom periodu „presuditi“ da li između Crvene zvezde i FMP postoji sukob interesa (osnov da „panteri“ budu izbačeni u ABA 2).

Čudi zašto Partizan odbija da FMP postane član društva, s obzorm na to da jedino u tom „statusu“ crno-beli mogu očekivati da pravnim putem dokažu sukob interesa; u suprotnom on ne bi postojao, jer tim iz Železnika bez priznatog vlasničkog udela u ABA ligi pravno-formalno ne bi bio njen deo, pa tako sukoba interesa sa Zvezdom ne bi ni bilo.

Pristanak na prenos vlasničkih prava u pisanoj formi, Partizanu bi omogućio da pravnim putem neometano na sudu dokazuje sukob interesa.

Da bi „CAS“ postao jedino merodavno telo za sporna pitanja u ABA ligi, neophodan je konsenzus svih klubova, što možda i ne bi bilo nemoguće usvojiti ukoliko Liga startuje i takmičarski deo neometano funkcioniše.

Gledano iz perspektive ABA lige, klubovi iz regiona, koji nemaju nikakve veze sa nezdravim odnosnom između crno i crveno-belih, veoma su ljuti i kivni pošto su sastave formirali rukovodeći se interesima, mogućnostima i ambicijama u ABA ligi.

Istovremeno, loša poruka se šalje i Evroligi, u kojoj abaligaši nemaju jedno zagarantovano mesto, već „usmeno obećanje“ da će u svakoj sezoni imati predstavnika.

Jedna od mogućnosti je i da ABA liga tuži Partizan i da po odluci suda izvrši prenos vlasničkih prava bez pristanka crno-belih (što trenutno niko ne želi).

Sukob interesa i u ABA2

ABA 2 regionalna liga nije zaseban pravni subjekat već njene interese zastupa ABA liga. Opšte je poznato da je zemunska Mladost filijala Partizana; s obzirom na to da je ove sezone ušla u ABA 2 ligu i da iz iste može da se kvalifikuje u ABA ligu već naredne takmičarske godine, Crvena zvezda bi mogla da tuži Partizan za sukob interesa. U identičnoj su poziciji i Budućnost zbog Studentskog centra, koji je njena filijala, kao i Mega koja je u sličnoj relaciji sa Podgricom, klubovima koji će se u novoj sezoni nadmetati u ABA 2 ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari