Šlag na torti "petoletke" 1foto: Nikola Mitić/Starsport

Terzić: Sve je ovo lepo, ali moramo da budemo šampioni da bismo osetili sve benefite uspeha

Trpeli su fudbaleri Crvene zvezde strahovit pritisak odlične Brage u finišu meča, ali su ga izdržali i sačuvali remi; prvo za suzdržano slavlje, a posle vesti o nerešenom ishodu duela Ludogoreca i Midtjilanda za eruptivni izliv sreće.

Trener Dejan Stanković egzaltirano je jurcao po terenu, pa se bacio na kolena i dugo klizao po mokroj travi „Munipisala“ jer su on i ekipa: odbranili prvo mesto u grupi, prvi put nakon više od dve decenije dobacili do osmine finala nekog UEFA takmičenja, napredovali na klupskoj rang listi do neverovatnog 35. mesta, obezbedili sebi povlašćen status čak i u plej-ofu za sledeću Ligu šampiona (ako je opet napadnu), uterali milione i milone evra u klupsku kasu, doveli navijačima još jednog zvučnog evropskog gosta na „Rajka Mitića“, rudarili za nacionalni koeficijent…

I sve nabrojano, samo pola decenije nakon što su tadašnji, tek postavljeni, trener Vladan Milojević i tim sastavljan u hodu, sa koca i konopca, krenuli u evropsku odiseju sa nasleđenim bremenom kvalifikacijskih ispadanja u sezoni kupanja.

Hteli su samo da se ne obrukaju, a pokrenuli su lavinu uspeha bivšeg kontinentalnog i planetarnog vladara.

– Napravili smo neverovatne rezultate u kontinuitetu i nastavićemo dalje sa ovim trendom – ima svo pravo ovog sveta da se baškari i likuje na lovorikama generalni direktor Zvezdan Terzić, jer je šansu da vodi klub, dobijenu direktno od srpskog predsednika Aleksandra Vučića, maksimalnu pomoć spoljnog faktora u regulisanju ogromnog finansijskog minusa, otezanje sudskog procesa protiv njega i lični „njuh“ za kadrovska pojačanja na terenu i oko njega pretočio u suvo rezultatsko zlato.

Bilo je tu i promašenih investicija, na mišiće i uz ludu sreću dobijenih mečeva, negledljivih partija i raznih previranja iza zatvorenih vrata, ali su crveno-beli dva puta bili deo Lige šampiona, još toliko puta se izborili za šesnaestinu finala Lige Evrope i sada, kao šlag na tortu, otišli pravo među 16 najboljih u drugom po snazi UEFA takmičenju.

Profitirajući desetine miliona evra iz nagradnog fonda evropske „kuće fudbala“, od sponzora, TV prava, ulaznica, transfera…

– Najteže je ponavljati uspehe, a mi pobeđujemo bogatije od sebe i rastemo kao klub. Kada smo ušli u klub, 2014. godine,  nalazili smo se na 210. mestu rang liste UEFA, a sada smo 35. i slavimo možda najveći uspeh još od evropske i svetske titule 1991. godine – podvlači renesansnu fazu kluba, kom je ne tako davno pretio bankrot.

Međutim, u sportu se ne živi od stare slave, pa nekada prvi čovek marginalizovanog OFK Beograda gleda napred.

– Sve je ovo lepo, ali moramo da budemo šampioni da bismo osetili sve benefite uspeha. Velika je stvar što preskačemo dve utakmice u Evropi i što se možemo fokusirati na večiti derbi u februaru. Mislim da smo bolji od Partizana – hoće i petu vezanu titulu Terzić, kao novi dokaz totalne dominacije u Superligi.

Prema njegovim rečima, klub mora dovesti „par igrača“, jer „fali brzine i sveže krvi“, a pao mu je kamen sa srca kada je Dejan Stanković prihvatio stav uprave da još ne može da se vrati u Italiju i tamo nastavi trenersku karijeru.

– Ne bih govorio koliko je bilo teško, važno da je ostao. Biće lakše sa Stankovićem na klupi – tvrdi Terzić.

Na korak od dve karte ka LŠ

Čak osam bodova su Crvena zvezda i Partizan dopisali nacionalnom koeficijentu u poslednjim mečevima grupne faze Lige Evrope/Lige konferencije, taman da se skine Ukrajina sa pikirane 11. poziciji rang liste Evropske fudbalske federacije, pa sa najnovijih 31.875 bodova Srbija ima vrlo izgledne šanse da u sezoni 2023/2024. ima dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Možda, čak i jednog direktnog predstavnika u eliti. Ukoliko zadrži sadašnji rejting, odnosno njeni glavni rivali na putu ka dvojci u najbogatijem takmičenju Belgija (30.400 bodova) i Švajcarska (29.675) ne budu uspešniji ovog proleća. U zavisnosti od rezultata (svih) večitim rivalima možda bi i jedan remi doneo podvig. Jedna pobeda je još fantastičniji scenario, jer bi u tom slučaju naš prvak prošao pravo u Ligu šampiona.

Mogući rivali: Od Dinama (ZG) do Barselone

Milan Borjan i družina kojoj je kapiten već sada znaju na koga bi mogli u martovskom dvomeču za Top 8. Na „talonu“ su eliminisani iz Lige šampiona i drugoplasirani iz prve runde Lige Evrope, pa sve pršti od jakih ekipa: Barselona, Borusija (Dortmund), Sevilja, Lajpcig, Atalanta, Porto, Zenit, Glazgov Rendžers, Šerif, Real Sosijedad, Braga, Lacio, Olimpijakos, Napoli, Betis i Dinamo (Zagreb). Crveno-beli čekaju deljenje spiska na pola i žreb posle toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari