Sledeće SP u streljaštvu u Moskvi 2022. 1Foto: Streljački savez Srbije

Izvršni komitet Svetske streljačke federacije (ISSF) odredio je domaćine Svetskih prvenstava u periodu od 2021. do 2024. godine, kao i organizatore takmičenja u narednoj sezoni, preneo je danas Streljački savez Srbije.

Šampionati planete u predstojećem olimpijskom ciklusu biće održani na pet kontinenata – Evropa, Afrika, Azija, Južna Amerika i Australija.

Ritam Svetskih prvenstava u svim disciplinama ostaje isti – biće održavano svake četvrte godine, navodi se u saopštenju.

Domaćin narednog šampionata biće Rusija (Moskovski region) 2022. godine. Prvenstvo će biti organizovano u sportskom centru 40 kilometara udaljenom od centra Moskve. Glavni grad Rusije će treći put biti domaćin planetarnog šampionata u svim streljačkim disciplinama, prvi put posle 1990. godine.

Krajem 2019, na Kongresu ISSF je usvojen predlog da se u kalendar uvedu i šampionati planete samo za discipline puškom i pištoljem (bez letećih meta). Ova prvenstva će se održavati svake neparne godine.

Prvi šampionat za discipline puškom i pištoljem biće priređen u Kairu (Egipat) 2023. godine. Biće to prvo SP u Africi posle dugo vremena, četvrto ukupno. I prethodna tri su održana u Kairu – jedno u svim disciplinama (1962) i dva u gađanju glinenih golubova (1959. i 2001).

Određeni su i domaćini takmičenja u 2021. godini. Kad je o seniorskoj (apsolutnoj) konkurenciji reč, ISSF je objavila da će u narednoj godini će biti održana tri svetska kupa u svim olimpijskim disciplinama (Nju Delhi, Čangvon, Baku), kao i dva za takmičare u gađanju glinenih golubova (Kairo i Lonato).

ISSF je saopštila da će od 2021. u programu Svetskih prvenstava biti dve nove discipline – mešoviti parovi u gađanju MK puškom iz trostava i miks takmičenja MK pištoljem brzom paljbom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari