Šljaka postaje sve teža za Novaka Đoković: Može li najbolji teniser sveta da prevaziđe lošu formu do Rolan Garosa? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Kamran Jebreili, File)

Ispadanjem od Holgera Runea u četvrtfinalu mastersa u Rimu, Novak Đoković napravio lošu uvertiru za Rolan Garos.

U nezavidnoj situaciji nalazi se srpski as. Za svega deset dana trebalo bi mnogo toga da uradi kako bi u znatno boljoj formi dočekao početak drugog grend slema u sezoni.

Početak Rolan Garosa zakazan je za 28. maj, a termin završnog meča određen je za 6. jun. Opšte je poznato da je Đoković, u smiraj svoje fantastične karijere, prioritetnim odredio uspehe na grend slemovima.

Utisak je da će mu ovosezonski Rolan Garos biti jedan od većih izazova u poslednjih par godina, pre svega u smislu podizanja forme u relativno kratkom vremenskom periodu.

Na velikim će iskušenjima biti srpski as; u njegovim godinama nekako šljaka postaje sve teža i najmanje odgovara telu. Naprosto, reč je o najsporijoj podlozi, možda i jedinoj koja je u stanju da „poništi“  snagu i tehniku servisa do nivoa da početni udarac ne predstavlja neku naročitu prednost.

Takođe, na zemljanoj podlozi su obično najduže razmene udaraca sa osnovne linije, što indikativno znači da je potrebno uložiti mnogo više snage nego li na turnirima koji se organizuju na betonu, a posebno na travi.

Đoković start drugog grend slema u sezoni, čini se, dočekuje u nikad upitnijoj formi. Rane eliminacije u Monte Karlu i Banjaluci, kao i jučerašnje ispadanje od Holgera Runea u četvrtfinalu mastersa u Rimu, jasni su znakovi pored puta da nešto ne funkcioniše u njegovoj igri na zemljanoj podlozi.

Ne tako davno, teško je uopšte bilo i zamisliti da Đoković na šljaci može izgubiti set u kome rival ima svega 30 odsto uspešnosti ubačenog prvog servisa.

Nažalost, Rune je sa takvom „preciznošću“ ne samo dobio uvodni set u četvrtfinalu Rima, već je u istom bio više nego ubedljiv (6:2).

Đoković je protiv danskog tinejdžera nekarakteristično mnogo grešio iz forhenda… Imao je sijaset neiznuđenih grešaka od kojih su pojedine bile zabrinjavajuće.

Izjavio je posle eliminacije od Runea da je zadovoljan u kojoj mu je fazi karijera, kao i da veruje da će protiv najvećih rivala imati više šanse na turnirima koji se igraju u tri dobijena seta.

Prvi u takvoj formi jeste Rolan Garos, a osnovni preduslov za Novaka biće da fizički potpuno zdrav doputuje u Pariz i u međuvremenu otkloni sve nedoumice u vezi sa problemima koje ima sa laktom, odnosno ramenom.

Takođe, kondiciono bi morao da bude na vrhunskom nivou s obzirom na to da šljaka ume da bude iscrpljujuće teška, a ona u Parizu neretko i nesnosno jer dani umeju da budu tmurni, vreme vlažno što doprinosi tome da šljaka bude još sporija, a loptice teže prilikom udaraca.

U 36-godini života, uprkos tome što Rafela Nadala neće biti u Parizu, Novak će imati izuzetne takmace na zemljanoj podlozi: Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Stefanos Cicipas, Holger Rune, Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev spadaju u grupu najvećih izazivača na šljaci a ne bi trebalo zaboraviti da se na svakom grend slemu obavezno pojavi neki „anonimus“ koji na momenat bljesne i neretko kući pošalje nekog od najvećih favorita na turniru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari