"Sloboda govora je samo iluzija": Novak Đoković o ceni odbijanja da bude vakcinisan protiv korona virusa 1 EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Srpski teniser još jednom govorio o svojoj neobično turbulentnoj 2022. godini.

Novaku Đokoviću je i definitivno ukinuta zabrana ulaska u Australiju, izrečena ove godine, što otvara mogućnost njegovog ponovnog učešća na Australijan openu, gde je samo on devet puta podizao šampionski pehar, ali su mu u međuvremenu bila zatvorena mnoga turnirska vrata zbog ličnog izbora da ne primi nijedno cepivo protiv kovida 19.

Prvo mu je sudskim putem oduzeto medicinsko izuzeće na uvodnom grend slemu svake sezone, nakon čega je deportovan iz Melburna, a onda mu je kao nevakcinisanom strancu – u skladu sa državnom antikovid politikom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade – uskraćeno nadmetanje sa kolegama na US openu i Mastersima u Majamiju, Indijan Velsu i Torontu.

Naravno, to ga je koštalo više takmičarskih pauza u ATP turu, gubitka velikog broja bodova i silaska sa vrha ATP liste u muškom singlu.

„Znam da nekad ljudi misle da se foliram, da određene stvari radim jer želim da budem voljen. Nije tako, ja samo hoću da budem svoj, jedinstven. To je nešto što se gubi danas. Nije moguće udovoljiti svima, ali ako imamo političku korektnost, onda valjda možemo da iskažemo svoje ideje sa poštovanjem, bez mržnje, sa slobodom.

Sloboda govora je danas prema mom mišljenju samo iluzija. Imam jedan idealan primer iz ove godine, zbog svega što mi se desilo oko vakcine. Izrazio sam samo slobodu da sam odlučim šta ću uraditi sa svojim telom, i odjednom sam etiketiran kao antivakser, što nisam. Ako ne pripadaš uopštenom načinu razmišljanja, brzo postaneš loš momak. A to nije dobro“, rekao je Đoković za italijansku La stampu.

U Torinu, gde se plasirao u polufinale  aktuelnog ATP finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari