Slovenci, Hrvati i Srbi, zamislite taj tim 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

U pobedi Dalasa nad San Antoniom (104:99) Luka Dončić bio je košgeterski impresivan. Obaležio je utakmicu kao najefikasniji u redovima Mavsa (25p, 5as) i bio razlog da Greg Popović, trener Sparsa, podseti Amerikance sa kojeg podneblja dolazi slovenački reprezentativac.

Jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena, osvajač pet NBA titula sa San Antoniom, i sam iz braka oca Srbina i majke Hrvatice, Greg Popović je iskreni poštovalac trenera i igrača koji su ponikli i odrastali na prostoru nekadašnje SFRJ.

I kada je nedavno preminuo Dušan Duda Ivković, Popović je dirljivom porukom samo podsetio javnost koliko je uvažavao stavove i mišljenja velikog srpskog i svetskog stručnjaka.

Njegovo mišljenje poštovano je širom Amerike, a kao pravi erudita, Popović se trudi da Amerikancima približi važnost podneblja sa kojeg su u NBA došli.

„Kad malo razmislim o tome, ne bih da vas ovde držim doveka, ali uvek mi kroz glavu prođe misao: ’Zamislite da je Jugoslavija zajedno i da su svi ti igrači u istom timu’. Uzbudljiva pomisao. Slovenci, Hrvati, Srbi, Hercegovina, svi… Tako je kul“, košarkaškom analogijom se vodi Popović, kao stručnjak koji je još kao pomoćnik u Sparsima sarađivao sa Žarkom Paspaljem sa kime i danas ima prijateljski odnos.

„Luka me uvek podseti na vremena kada je neki drugi igrač sa tog prostora iskočio i postao veličina. Izgleda kao da tamo nema proseka kad dođu do NBA lige. Ako dođu – veliki su. Vraća me to u vremena Divca, Paspalja, Kukoča, Petrovića i svih tih momaka koji su igrali u isto vreme. Nešto nalik Argentincima pre par godina. To je prva misao koja mi prođe kroz glavu. A druga je: ’Kako si dođavola postao tako dobar iz tako male zemlje?’ Nisi igrao u Njujorku ili Los Anđelesu ili Čikagu. Možda je igrao svakodnevno, ali verovatno nije imao pravu konkurenciju. Amerikanci zbog oholosti često negiraju to, ali morate da pohvalite takve stvari. Program koji imaju, trenere, šta sve moraju da prođu da bi postali treneri, koliko igrači moraju da budu disciplinovani, koliko puta treniraju, koliko jako treniraju, koliko su ozbiljni. To je velika stvar i oni su sjajni u tome“, impresivnog je razmišljanja najbolji košarkaški trener današnjice.

Ta vrsta specifičnosti da se talentom i nekom vrstom imaginacije nametneš kao lider Amerikancima, koji su neuporedive atlete, košarkaški školovani na prestižnim univerzitetima, odnosno najprestižnijim srednjim školama, nešto je što Popovića oduševljava i kod Luke Dončića.

„Iz nekog razloga kao da su tamo skloni košarci. Sjajni su i u rukometu. To je dosta u vezi sa košarkom. (Luka) verovatno nikad nije odigrao rukometnu utakmicu, ali neki elementi te igre… Vrlo je to zanimljivo i divno za videti. Na ličnom nivou, Luka zaista uživa u igri i volim tu njegovu emociju. Nekad je frustriran, nekad besan, nekad padne na pod od smeha, uživa zbog pasa koji je upravo bacio ili kada je preko tebe ubacio trojku. Jednostavno je zabavan. Pored toga što je neverovatan igrač“, prepun je pozitivnih utisaka selektor američke reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari