Slovenci i Hrvati za čast Balkana 1Foto: EPA/ GUILLAUME HORCAJUELO

Sužava se krug potencijalnih osvajača titule rukometnog prvaka sveta u muškoj konkurenciji.

Posle četvrtfinalnih mečeva iznad crte su ostali aktuelni šampion i domaćin takmičenja Francuska, Norveška i čak dve balkanske zemlje – Hrvatska i Slovenija, dok Španija, Mađarska, Švedska i Katar moraju da čekaju neko novo SP i priliku (ako im se ukaže).

I dok je ostanak Francuza na stazi uspeha bio čist zicer, bez obzira na mučenje iskusne i trofejne generacije Trikolora protiv vazda neugodnih Šveđana, a trijumf Norveške nad Mađarskom iz sfere očekivanog, iako je plasman u Top 4 najdalji domet Vikinga na jednom Mondijalu, jer je ekipa sa severa Evrope dobacila do polufinala i na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama, rezultati eks jugoslovenskih republika su prijatno iznenađenje.

Ovo se prvenstveno odnosi na Slovence. Mada se selektor Zmajčeka Veselin Vujović odrekao ključnih igrača, njihovi naslednici su dogurali do (najmanje) četvrtog mesta na SP, što im je pošlo za rukom samo još jednom u sedam dosadašnjih učešća na Mondijalima (2013). Mladi izabranici jednog od najboljih rukometaša sveta svih vremena imali su pune ruke posla protiv viceprvaka sa poslednjeg SP, čija je četvrtfinalna žrtva bio aktuelni evropski prvak Nemačka, ali su Marguč, Dolenc i ostali miksom fanatične odbrane i tzv. lakih golova pokazali da je strateška smena generacija reprezentativaca imala smisla.

– I pre utakmice sam rekao da se nećemo zadovoljiti plasmanom u četvrtfinale, a sada sam još ubeđeniji u vrhunske rezultate ove ekipe u bliskoj budućnosti, o čemu sam takođe već pričao. Idemo snažno i bez straha na Francusku, pa kako bude – ambiciozan je selektor Vujović.

Hrvatska je posle raspada velike Jugoslavije jedina od svih ostala na nivou njene trofejne tradicije, zbog čega proboj dvostrukih olimpijskih prvaka, osvajača SP iz 2003. i dva evropska srebra nije nikako senzacija, ali jeste veliki uspeh kada se, u rovovskoj borbi, iz konkurencije za odličja izbaci aktuleni evropski viceprvaks Španija. A na selektorskoj klupi više nema Lina Červara, čoveka koji je sinonim za zlatne godine „kockastih“.

– Ponosan sam na moju ekipu i srećan zbog hrvatskog naroda. Ovi igrači imaju veliko srce i mogu sve. Norveška je vrhunska reprezentacija, ali sve je moguće u tih 60 minuta – euforičan je hrvatski strateg Željko Babić.

Rezultati četvrtfinala

Francuska – Švedska       33:30

Slovenija – Katar               32:30

Norveška – Mađarska     31:28

Španija – Hrvatska            29:30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari