Slovenija i BiH bez šansi, Crna Gora u poziciji da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo 1Foto: FIBA

Za reprezentacije iz bivše SFRJ, kvalifikacije skrojene po (ne)razumnim aršinima FIBA za Svetsko prvenstvo 2019. u Kini mogle bi da se završe krajnje neslavno.

Pred poslednji prozor krajem februara Slovenija i Bosna i Hercegovina praktično su bez ikakvih šansi; Crna Gora će najverovatnije odlučivati o sudbini u poslednjem kolu u Podgorici protiv Letonije, direktnog takmaca za treće mesto u grupi I, dok je Hrvatska debaklom u Litvaniji vrlo verovatno najavila četvorogodišnji post sa velikih takmičenja.

Kvalifikacije za Mundobasket u Kini ujedno su jedino takmičenje na kojem će se sticati pravo za nadmetanje na Olimpijskim igrama u Tokiju, jer će čak sedam reprezentacija sa najboljim plasmanom na Svetskom prvenstvu steći mogućnost da učestvuje na OI 2020. Hrvatska je posle poraza u Litvaniji došla praktično u bezizlaznu situaciju pred poslednji kvalifikacioni prozor u februaru. NJoj će jedino odgovarati računica u kojoj prvo mora da pobedi Poljsku sa više od šest razlike (razlika sa kojom je izgubila u prvom međusobnom susretu), a potom da se nada porazu Poljaka od Holandije kod kuće, svesna da su u prvom susretu Poljaci pobedili „lale“ sa više od 20 poena razlike.

– Ne znam koji je problem, kao da svi bežimo od lopte, od pritiska, pa nemamo dubinu. Kad dođe kraj napada, tražimo neka teška rešenja i tu se gube lopte. Nedostajao nam je prodor, pravi pas. Tu nismo imali kvalitet da stvari rešavamo na pravi način. Nije bilo realno da se ‘vadimo’ u Litvaniji, mi jesmo imali želju, ali to nije bilo dovoljno – iskren je bio Luka Babić.

Posle meča u Litvaniji, javnost u Hrvatskoj spočitavala je selektoru Draženu Anzuloviću što za presudni susret nije pozvao najiskusnije poput Roka Lenija-Ukića, odnosno Krunoslava Simona. Selektor je replicirao činjenicama da su tokom kvalifikacija igrali i Bojan Bogdanović, Dario Šarić pa rezultata nije bilo.

– Teško mi je da pričam o tome sada. I kada sam pravio tim rekao sam da su u njemu za mene najbolji ljudi. Moglo je tu da bude i deset drugih igrača, ali svi ti igrači koji su bili tu imali su svoje šanse ranije, ali nismo dobijali kvalitet koji smo želeli. Zato ne znam da li bi bilo drugačije – naglasio je selektor Anzulović.

Izuzev Srbije, jedina reprezentacija koja još ima šanse u kvalifikacijama jeste Crna Gora. „Đetići“ su pred poslednji prozor na deobi treće pozicije sa Letonijom (po 16 bodova) i do kraja kvalifikacija očekuje ih gostovanje Ukrajini 22. februara, odnosno ispit generacije tri dana kasnije u Podgorici upravo protiv Letonije. Letonci prethodno dočekuju Španiju, tako da se već sada može naslutiti da će u međusobnom duelu odrediti poslednjeg putnika u Kinu iz grupe I.

Mesta za 32 ekipe

Na Svetskom prvenstvu u Kini, koje će biti održano u osam gradova od 31. avgusta do 15. septembra naredne godine, takmičiće se 32 reprezentacije, a učešće su (za sada) pored domaćina izborili Tunis, Nigerija, Angola, Grčka, Nemačka, Francuska, Češka, Litvanija, Španija, Argentina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja. Ostalo je još 18 mesta, šest za evropske reprezentacije, ali i samo jedno u našoj grupi L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari