Složiti odbranu bez kapitena 1Foto: STARSPORT

Zvezdaška javnost, od momenta kada su obelodanjena imena klubova učesnika ovosezonske Evrolige, okarakterisala je Žalgiris kao možda i jedinog rivala protiv kojeg bi kod kuće njihovi ljubimci trebalo da osvoje „sigurne bodove“.

Percepcija zasnovana pretežno na poređenju finansijskog potencijala ostalih konkurenata, usko povezana sa igračkim kvalitetom, u stvarnosti je dobrano iskrivljena. Litvanski velikan je zapravo izuzetno dobar tim, čiji je kvalitet u direktnoj disproporciji sa tri ostvarene pobede u dosadašnjem delu Evrolige, čega je i te kako svestan trener Dejan Radonjić, zbog čega je upozorio „crveno-belu javnost“ da će se večeras u Hali „Aleksandar Nikolić“ njegovi puleni nameriti na boljeg od sebe (19.00).

Atletski potentna ekipa, sa fizički snažnim igračima na svim pozicijama, trenutno je druga u čitavoj Evroligi kada je prosek ofanzivnih skokova u pitanju (14,33). Žalgiris ima dobar balans između unutrašnje i spoljne linije, bez izrazitog lidera oko kojeg se vrti igra. Leo Vesterman, bivši košarkaš Partizana, osnovni je organizator igre (4,3 asistencije), međutim zbog njegovog nešto slabijeg šuta trener Jasikevičijus često igra sa dvojicom plejmejkera u postavi, s obzirom na to da je Pangos odličan trojkaš što pokazuje u poslednje vreme. Kanađanin sa slovenačkim pasošem i Milaknis na uzorku od 46-47 pokušaja šutiraju za tri poena 37,5 odsto. Čudne mehanike šuta i koordinacije pokreta levoruki Ulanovas veoma je nezgodan za čuvanje, pogotovo što svoju snagu koristi pri čestim odlascima na ofanzivni skok.

– Odigrali su neizvestan meč protiv CSKA, ubedljivo pobedili Bamberg, pa protiv Ritasa odigrali vrlo kvalitetno, a taj meč je u Litvaniji kao kod nas derbi Zvezda – Partizan. Sve to ukazalo nam je na činjenicu da se Žalgiris stvarno nalazi u dobrom ritmu, što nam, naravno, ne ide na ruku. Imaju puno iskustva i gaje način igre koji nam trenutno nimalo ne odgovara, sa unutrašnjom igrom koja je izražena ne samo sa centarske pozicije, već i sa pozicije ‘tri’. Tu su i tri plejmejkera, izvanredni šuteri… Uostalom, to smo videli i pre dve godine, kada smo igrali protiv njih – podsetio se trener Radonjić duela iz Kombank arene 2015. i poraza (68:70) kada je Zvezda šutirala za tri 0/19.
Crveno-beli su sve četiri pobede u dosadašnjem delu „izgradili“ na odličnoj defanzivi. Povreda i izvesno neigranje kapitena Mitrovića na večerašnjem meču, dodatno će otežati nastojanje trenera Radonjića da pronađe način kako da zaustavi atipičan stil igre protivničke centarske linije. „Eksperiment“ sa Simanićem očigledno nije uspeo, Dangubić će verovatno pokušati da odbije uvodne napade Jankunasa, najboljeg strelca ekipe u Evroligi (14p), ali je pitanje da li će Zvezdini unutrašnji igrači uspeti da izdrže konstantno „zidanje“ na niskom postu, ne samo centara, već i četvorki, pa čak i bekova nalik Ulanovasu.

– Neko bi mogao da kaže da su naše šanse za pobedu veće, ali s obzirom na problem oko najverovatnijeg neigranja Luke Mitrovića, imamo nedostatak koji nimalo nije naivan. Ali, šta je – tu je. Izaći ćemo na teren, dati sve od sebe i videćemo za šta će to biti dovoljno. Pokazali su da mogu da se nose sa timovima koji imaju veliki kvalitet u reketu. I da je Luka tu, imali bismo poteškoća – podvukao je Radonjić.

Jasikevičijus: Srbija prepuna talenata

Pred večerašnje gostovanje Zvezdi litvanski šef struke Žalgirisa istakao je talenat domaćih igrača: “ Najvažnije je da odgovorimo na njihovu agresivnu igru i da izdržimo pritisak navijača. Važno je da se brzo krećemo tako da ne mogu da primene fizički jaku košarku. Treba da smanjimo uticaj vrele atmosfere. Slična je škola košarke poput litvanske. Imaju zrele igrače. Imaju sistem košarke u napadu i odbrani koji se dugo ne menja. Zvezda je menjala malo igrača, ostalo je jezgro. Srbi uvek izbace talente, slično kao mi Litvanci“, rekao je Jasikevičijus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari