Slučaj Mekintajer ili gubljenje kompasa 1Foto: STARSPORT

Turbulencije su uobičajena stvar u svakom kolektivu, naročito sportskom.

Partizan poslednjih šest godina konstantno luta, sve u cilju da se po „kratkom postupku“ vrati u Evroligu.

Tumaranja po prošlosti i prelistavanje klupskih almanaha kao ideja vodilja doveli su do toga da su crno-beli na putu da prvi put u poslednjoj deceniji, u nepuna četiri meseca nove sezone, otpuste tandem plejmejkera.

Naime, nakon neslavnog rastanka sa Nemanjom Gordićem, a sve pod velom ćutanja i netransparentnosti, predsednik Ostoja Mijailović samo priprema format po kojem će klub raskinuti ugovor i sa Kodijem Miler-Mekintajerom.

Ova nova nelogičnost uistinu je zasenila subotnji susret Partizana protiv FMP u Hali sportova „Ranko Žeravica“ u okviru 16. kola ABA lige (19.00).

Letošnjim odlaskom Andree Trinkijerija kao da je ogoljena nedoraslost Nikole Lončara, pa i Dušana Kecmana u vođenju kadrovske politike u „sportskom sektoru“.

Predsednik Mijailović konstantno ponavlja da se ne meša u „sportska pitanja“ i da se u klubu tačno zna ko je zadužen za prodaju i dovođenje igrača. Lončar je samim tim najodgovorniji za brojne pogrešne odluke od početka sezone, zaključno sa potezom da se posle Gordića, otkaz uruči i drugom organizatoru igre.

Samo da su pomno pratili prošlosezonske partije Miler-Mekintajera u dresu Cedevita Olimpije, u Partizanu bi znali da snažni Amerikanac više i bolje od onoga što pruža od početka takmičarske godine jednostavno ne može.

Razlozi rastanka ne bi trebalo da su finansijske prirode, s obzirom da je predsednik Mijailović i prekjuče potvrdio da su isplate igračima redovne.

Nije tajna da je upravu „žuljala“ plata Nemanje Gordića, tako da ne bi bilo iznenađenje da je i taj „argument“ uzet u obzir prilikom razmatranja opcije da se i Miler-Mekintajeru zahvali na saradnji.

U međuvremenu, grčki mediji su objavili da je za Amerikanca zainteresovan Panatinaikos, s tim u vezi lako bi moglo da se desi da se Partizan u subotu suprotstavi FMP-u sa samo jednim klasičnim organizatorom igre, tek pristiglim Džošom Perkinsom.

Predsednik Mijailović je pre samo tri dana uveravao navijače da Partizan, uprkos očajnom skoru u ABA ligi i sramotnim debaklom od Metropolitana u predgrađu Pariza, neće odustati od borbe za trofeje, međutim ovim manevrom kao da je sam sebi pojeo „lovca“.

Crno-beli u poslednjoj deceniji nisu povlačili slične poteze, odričući se tandema na najosetljivijoj i najkompleksnijoj poziciji – organizatora igre.

Između trećeg i četvrtog kola Evrokupa, Partizan će moći da osveži igrački kadar i za očekivati je da Perkinsu bude priključen novi plejmejker, bez obzira na to što Jaramaz i Aleksej Nikolić, kada se bude vratio u igrački pogon, mogu da pokrivaju mesto jedinice.

Vreme zasigurno nije saveznik Lončaru, koji bi, posle promašaja u vidu Stefana Jankovića, Erika Mike, pa i Nemanje Dangubića ovoga puta morao da pogodi u „centar mete“.

Jasno je da bi to trebalo da bude igrač koji će odmah imati veliki uticaj na igru i saigrače.

Raskidima sa Gordićem i Miler-Mekintajerom, klub je sigurno uštedeo oko 300.000 evra koje bi mogao da investira i u krilnog centra.

Filipovski: Mora i brže i bolje

U najavi subotnjeg susreta sa FMP, trener Filipovski govorio je u množini kada je istakao tačno šta želi od svojih plejmekera. Partizan je u seriji od tri poraza na poslednje četiri utakmice, od kojih je dva doživeo u regionalnim okvirima. Ukoliko sa osam izgubljenih utakmica dogura do plej-ofa, postaće prvi tim u istorji ABA lige koji je nešto tako uradio.

„Koncentrišemo se da odigramo odbranu na visokom nivou, da popravimo greške iz prošle utakmice. FMP igra široko u napadu, pa će osnove u odbrani biti veoma važne. Želim da delimo lopte, da se više tražimo, da donosimo dobre odluke. Plejmejkeri moraju što brže i bolje da uvedu u igru svoje saigrače. Imamo toliko utakmica da se posle poraza pati dva dana, odmah se trenira, priprema se maksimalno sledeći protivnik. Jednostavno, mi smo profesionalci, nemamo drugog izbora nego da se odmah koncentrišemo na sledećeg protivnika i da damo maksimum na sledećem treningu. Psihologija je važna, ali samopouzdanje se stiče na treningu“, istakao je trener Partizana. N. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari