Slukas i Ljulj osmi put na F4 1Šejn Larkin EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Galis najefikasniji u istoriji fajnal-forova, Kampaco najbolji asistent u jednoj utakmici

U svojoj prebogatoj istoriji fajnal forova, viđene su mnoge simpatične i uzbudljive situacije, neka finala su odlučivana u poslednjoj sekundi utakmica, ali su i zapamćeni neki brojevi i rekordi koji će u dogledno vreme teško biti srušeni.

Najviše poena u istoriji fajnal forova postigao je čuveni Grk Nikos Galis – 231. On je to uradio u dresu Arisa i Panatinaikosa. Na drugom mestu je Dž. R. Holden koji je u dresu moskovskog CSKA upisao 194 poena u završnicama turnira, a zatim na večnoj listi slede Nando de Kolo 179 (CSKA), Trajan Lengdon 172 (Beneton i CSKA), te Huan Karlos Navaro 170 (Barselona) i Serhio Ljulj 167 (Real Madrid).

Od aktivnih igrača tu su još i Serhio Rodrigez sa 163, Kori Higins sa 129, Kostas Slukas sa 123, Rudi Fernandez sa 106, te Vasilije Micić sa 105 poena. Interesantno je da su svi ovi igrači barem jednom u svojim karijerama podigli trofej namenjen najboljoj ekipi na “starom kontinentu”. Priliku da napreduju na večnoj listi najboljih strelaca imaju prvotimci Reala Serhio Ljulj i Rudi Fernandez, te plej Olimpijakosa Kostas Slukas i reprezentativac Srbije Vasilije Micić.

Kostas Slukas i Serhio Ljulj imaju najviše učešća na fajnal foru Evroligi u istoriji, utakmice u Beogradu će biti njihovo osmo pojavljivanje pred publikom u završnici takmičenja. Rudiju Fernandezu će ovo biti sedmi fajnal for u prebogatoj karijeri, a Koriju Higinsu i Jorgosu Printezisu šesti, dok će se Nikola Mirotić, Entoni Rendolf i Kostas Papanikolau po peti put boriti za najvredniji trofej u evropskoj košarci.

Najbolji trojkaši u finalima su legendarni Antoan Rigodo te Saša Đorđević. Obojica su u finalnim utakmicama šutirali za tri poena 5/7. Rigodo je to učinio 1999. u meču Kinder Bolonja – Žalgiris, a Saša Đorđević 1992. u čuvenoj utakmici između Huventuda i Partizana. Upravo je ta peta pogođena trojika Đorđevića Partizanu donela evropsku titulu, a njemu “besmrtnost”.

Samo jedan igrač je bio 100 odsto precizan sa linije za slobodna bacanja u finalima Evrolige. To je bio Šejn Larkin koji je u prošlogodinjem finalu protiv Barselone šutirao “penale” 12/12. Taj njegov učinak je umnogome doprineo turskoj ekipi da osvoji Evroligu, trofej na koji su čekali punih 45 godina, odnosno od osnivanja kluba daleke 1976. godine.

Naefikasniji strelac na jednoj finalnoj utakmici je Šejn Larkin. On je ubacio čak 29 poena u finalu 2019. godine koje su odigrali Efes i CSKA iz Moskve. Ipak takva njegova partija nije bila dovoljna za titulu. CSKA je postao šampion Evrope, a posle godine koja je bila obeležena pandemijom korona virusa i zbog koje nije bio održan fajnal-for jer je sezona prekinuta na polovini i nikada nije nastavljena, titulu je osvojio Efes.

Najviše šuteva za dva na jednoj finalnoj utakmici Evrolige zabeležio je Džo Arslauskas 1995. godine protiv Olimpijakosa (21), a najviše pogodaka za dva bez ijednog promašaja delo su Tea Papalukasa i Nikole Milutinova. Obojica su za dva poena šutirali 5/5. Papalukas je to učinio 2010. u dresu Olimpijakosa, a protivnik je bila Barselona, dok je srpski reprezentitavac do tog dostignuća stigao sedam godina kasnije u istom dresu, ali protiv Fenerbahčea. U oba navrata Pirejci nisu stigli do evro titule.

Kori Tompson ne pamti po dobrom izgubljeno finale od Partizana u dresu Huventuda 1992. godine između ostalog i zbog katastrofalnog šuta za dva poena (0/7) koji je imao u tom susretu.

Najviše postignutih trojki na jednom finalnom meču delo je Antoana Rigodoa (6) i to je učinio nastupajući za Virtus iz Bolonje, a igrajući protiv Taukeramike 2001. godine, dok je najviše šutnutih trojiki u jednom finalnom meču zabeležio Majk Dantoni (11) u dresu Milana, a protiv Makabija iz Tel Aviva, 1988. godine.

Neslavan rekord u pokušajima za tri bez ijednog pogotka drže Manu Đinobili i Bogdan Bogdanović. Obojica su zabeležili učinak 0/6, Đinobili davne 2001. godine u dresu Virtusa iz Bolonje a protiv Taukeramike, dok je Bogdanović imao loše šutersko veče 2016. u dresu Fenerbahčea, a protiv CSKA. Interesantno je da je Fenerbahče izašao kao poražen iz tog finala, dok je Virtus “preživeo” Đinobilija i savladao Taukeramiku.

Najbolji asistent na jednoj utakmici fajnal fora Evrolige je Fakundo Kampaco. Omaleni plej Reala je u meču za treće mesto 2019. godine protiv Fenerbahčea zabeležio 15 asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari