SP: Portugal i Španija u osmini finala 1Foto: EPA-EFE/ RUNGROJ YONGRIT

Poslednje kolo B grupe 21. Svetskog prvenstva u fudbalu, dalo nam je odgovor na pitanje zašto je ova igra najvažnija „sporedna stvar na svetu“ i zašto je ovo bez dileme najpopularniji sport na planeti.

U 90 minuta dobili smo sve odgovore na pomenuta pitanja, jer su uoči večerašnjih duela Portugal i Španija suvereno držali prvo i drugo mestio u grupi sa po četiri boda, ispred Irana sa tri i Maroka bez ijednog boda.

I dok su na papiru bili apsolutni favoriti uoči utakmica sa azijskim, odnosno afričkim predstavnikom, dotle su, kako su utakmice odmicale, bivali sve nesigurniji i uplašeniji za mesta koja su i pre početka Mundijala u osmini finala sebi zacrtali.

Maroko je igrao veoma hrabro i dva puta je protiv Španije vodio, a to je otvaralo prostor Iranu da možda i nerešim rezultatom ode u nokaut fazu takmičenja.

Ipak, selekciji Karlosa Keiroša situacija je bila znatno otežana posle 45. minuta kada je Rikardo Kvarežma prelepim udarcem sa ivice kaznenog prostora pogodio mesto gde se spajaju prečka i stativa, no neiskorišćeni penal Kristijana Ronalda u 53. minutu ponovo je vratio nadu Iranu.

Krenuli su da igraju na sve ili ništa, a izjednačujući pogodak Španije protiv Maroka u 90. minutu susreta za konačnih 2:2 i iskorišćeni penal Karima Ansarifada u istim trenutima, namerio ih je na drugog protivnika u borbi za osminu finala – na selekciju Portugala.

Španija je sa bodom iz večerašnjeg duela i pet ukupno osvojenih, preživela i obezbedila mesto među 16 najboljih selkcija, a nadoknada vremena na Mordovija Areni u Saransku je upravo počinjala. I to u trajanju od šest minuta. U kojoj je reprezentacija Irana imala jednu fenomenalnu priliku ali je iskosa sa deset metara Mehdi Teremi šutirao pored gola Rui Patrisija i neočekivano veliko slavlje igrača i navijača aktuelnog evropskog šampiona je moglo da počne.

Svi igrači Irana su u suzama popadali na teren, jer su mogli da naprave istorijski podvig i razdvoje dve fudbalske sile kakve su Španija i Portugal u grupi B.

Na kraju su Španci završili isped Portugala zbog većeg broja postignutih golova, iako su i jedna i druga ekipa osvojili po pet bodova, ispred Irana sa četiri i Maroka sa tri boda.

Time smo dobili i prve parove osmine finala a to su Rusija – Španija i Portugal – Urugvaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari