SP: Srbija peta u ekipnom gađanju vazdušnim pištoljem 1Foto: SSS

Reprezentacija Srbije zauzela je peto mesto u ekipnom plasmanu takmičenja vazdušnim pištoljem za muškarce petog dana Svetskog prvenstva u Čangvonu. Trio Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov, koji je pre dva dana osvojio srebro MK pištoljem, je danas vazdušnim oružjem „ubio“ 1.729 krugova. Naše strelce je od nove medalje delilo šest krugova.

Duško Petrov je sa 577 krugova zauzeo 24. mesto u konkurenciji 117 strelaca. Damir Mikec i Dimitrije Grgić su pogodili po krug manje. Zbog većeg broja unutrašnjih centara Mikec se plasirao na 27, a Grgić na 28. mesto.

Na današnjem programu su bile i eliminacije malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 40 metaka) za muškarce. U sutrašnje kvalifikacije su prošli Milenko Sebić i Stevan Pletikosić, dok je Milutin Stefanović završio takmičenje. Startovalo je 105 strelaca, a u kvalifikacijama je bilo mesta za njih 60. Ekipa Srbije u trostavu je zauzela 17. poziciju.

U finale takmičenja vazdušnim pištoljem ulazilo se sa 581 krugom, tako da niko od naših strelaca nije bio predaleko od plasmana među prvih osam. Titulu šampiona je u dramatičnoj završnici odbranio Đong Oh Đin iz Južne Koreje. U finalu je postigao identičan rezultat kao i evropski vicešampion Artem Černousov (Rusija). Odlučivalo je raspucavanje u kome je Korejac bio uspešniji i nastavio uspešan zlatan niz domaćina. Južna Koreja je pobedila i u ekipnoj konkurenciji.

U eliminacijama trostava postavljena su dva svetska rekorda. Kinez Haoran Jang je gađajući u drugoj grupi izjednačio vlastiti svetski rekord sa ovogodišnjeg Svetskog kupa u Minhenu – 1.187 krugova. Mađar Ištvan Peni, pobednik prve grupe, je „ubio“ samo krug manje. Ekipno je najuspešnija bila Rusija, sa 3.535, čime je za šest krugova nadmašila svetski rekord Kine sa Azijskih igara 2013. godine. Kinezi su danas bili drugi sa novim azijskim rekordom – 3.532.

Najprecizniji od srpskih strelaca bio je Milenko Sebić, koji je u drugoj grupi eliminacija zauzeo 11. poziciju sa 1.171 krugom. Stevan Pletikosić je do kvalifikacija došao sa 1.165 krugova i sa 33. mesta u prvoj grupi, u kojoj je Milutin Stefanović bio 40. (1.161). U prvoj grupi gađao je 61, a u drugoj 44 strelca.

Sportski direktor SSS Dragan Marković ocenjujući današnji učinak srpskih strelaca kaže:

­- Strelci pištoljem su ostvarili još jedan veoma visok ekipni plasman. Ovaj put najviše je dobrim nastupom pokazao debitant Duško Petrov. Što se takmičenja u trostavu tiče postignuti su izuzetno visoki rezultati. Pletikosić i Sebić su uspeli da prođu dalje, šteta što Milutin Stefanović došao do kvalifikacija.

Uz Sebića i Pletikosića, u petak će se takmičiti još šestoro srpskih reprezentativaca. Andrea Arsović, Dragana Todorović i Sanja Vukašinović, gađaju u eliminacijama trostava. Pred Zoranom Arunović i Bobanom Momčilović Veličković je prvi deo kvalifikacija (precizna paljba) malokalibarskim pištoljem, dok će junior Aleksa Mitrović učestvovati u takmičenju vazdušnom puškom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari