Španija i Portugal za titulu 1Foto/ EPA-EFE IGOR KUPLJENIK

Uz mnogo uzbuđenja, golova i sudijskih grešaka u polufinalnim duelima, Španija preko Kazahstana i Portugal preko Rusije probile su se u finale futsal Evropskog prvenstva (subota, 20.45)

Njihov duel u ljubljanskim „Stožicama“ biće repriza zadnjeg meča na EP 2010. godine u Mađarskoj. Tako što će prva reprezentacija hteti da ponovi tadašnju pobedu, a komšijska selekcija da joj se revanšira za tadašnjih 2:4 iz Budimpešte, za šta će im biti potrebno da budu mnogo bolje nego u četvrtak, jer su penalima i(li) preokretima ostale u trci za titulu.

Pogotovo njeni branioci iz Madrida. Jeste „crvena furija“ dobila pet od sedam dosadašnjih duela sa istim protivnikom , dozvolivši mu samo dva remija i 15 naspram svoja 32 gola, ali Pola, Hoselito, Žunior i ostali nisu blistali ni protiv Kazahstana ni pre polufinala. Šta više, turnir su počeli remijem sa Francuzima (4:4), posle čega su usledili minimalci na utakmicama sa Azerbejdžanom (1:0) i Ukrajinom (1:0). U isto vreme, njihov sused sa Pirineja se nadavao golova redom rušeći rivale do odlučujuće bitke za kontinentalnu krunu, koju je izborio slavljima protiv Rumunije (4:1), Ukrajine (5:3), Azerbejdžana (8:1) i Rusije (3:2), mada su poslednjem kumovali (ne)namerni previdi arbitara, s direktnim posledicama po ishod neizvesne bitke sa „baćuškama“.

Ekipe obe finalista imaju pregršt igrača sa dugom evropskom kilometražom, jaktimski duh i ogroman individualni kvalitet, mada Portugalci mnogo polažu na vanserijske veštine i nadahnuće Rikardinja, novog kralja strelaca u istoriji EP, koji je samo na ovom šampionatu dao šest „komada“, što je skoro polovina ukupnog „poenterskog“ učinka Portugalaca. Zato se ljubitelji fudbala na malim terenima ne mogu da iščekaju početak pirinejskog derbija, a prognozeri ne znaju na koga bi pre stavili „i kuću i pare“

U trofejima 7:0 za „crvenu furiju

Ako bi šanse za pobedu merili samo statističkim parametrima onda bi Španci mogli zatvorenih očiju do vrha pobedničkog postolja. Tamo gde su se peli više od bilo koga u Evropi, tačnije 1995, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012. i 2016. godine. Još kada se na to nakaleme planetarne titule iz 2000. i 2004. godine onda nije čudo što „crvena furija“ ulazi kao favorit u ovaj duel. Portugalci nisu nikada išli do samog kraja, a jedino su 2010. završili među osvajačima medalja i to tako što su ostali korak iza šampiona.

Put do finala

Portugal – Rumunija        4:1

Ukrajina – Portugala        3:5

1/4 finale

Portugal – Azerbejdžan  8:1

1/2

Rusija – Portugal               2:3

———————

Španija – Francuska         4:4

Azerbejdžan – Španija    0:1

1/4 finale

Ukrajina – Španija             0:1

1/2 finale

Kazahstan – Španija                         5:5, posle pen. 1:3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari